Sokak köpekleri düzenlemesi ile toplumda yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedefleniyor. Başıboş sokak köpekleriyle ilgili başlayan tartışmalar sonrasında hükümet harekete geçmiş ve bu sorunun çözümüne ilişkin teklif masaya yatırılmıştı. Sokak hayvanları düzenlemesinde sona gelindi. Peki başıboş köpekler ne olacak, sokak hayvanları düzenlemesi nedir, maddeleri neler? İşte sokak hayvanları düzenlemesi maddeleri..

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ NEDİR?

Sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili gelişmeler araştırılıyor. Başıboş sokak köpekleri konusu, Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişilerin rahatsızlıkları ile gündeme geldi. Başıboş sokak hayvanları için çözüm yolları bulmak amacıyla çalışmalara başlandı.

Kapadokya Sokak Kopekleri 31052024 Iha (7)

Birçok ülkede gerçekleştirilen uyutma yöntemi, kontrolsüz çoğalmayı engellemek ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Ancak bu uygulama büyük bir etik tartışmayı beraberinde getirdi ve birçok hayvanseverin tepkisini çekti. Başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanları kanun teklifinin, Meclis tatile girmeden çıkarılması bekleniyor.

Zonguldak Sokak Kopekleri 29052024 Iha (2)

2024 SOKAK HAYVANLARI YASASI MADDELERİ

Sokak köpekleri düzenlemesi, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor. Teklifte yer alan başlıca maddeler şu şekilde:

  • Sokak hayvanları yasada "başıboş hayvan" olarak tanımlanacak ve bunların öldürülmesi yasak olacak.
  • Sokaklarda bulunan başıboş köpekler belediyeler tarafından toplanıp barınaklara alınacak. Buralarda bakım ve rehabilitasyon işlemleri yapılacak. Barınağa alınan hayvanlar bir daha sokağa bırakılmayacak.
  • Barınaklara alınan hayvanlar içinde kuduz riski bulunan, hastalıklı, saldırgan, tedavi edilemeyecek durumdakilere ötenazi, yani uyutma işlemi yapılabilecek. Ötenaziye yerel yönetimlerin veteriner hekimlerden oluşturduğu kurullar karar verecek.
  • Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler bütçelerinin binde 5, büyükşehirler ise binde 3'ünü başıboş hayvanların ıslahı ve barınak yapılması için kullanmak zorunda olacak. Belediyelere barınakların yapılması ve hayvanların toplanması için 2 yıllık süre verilecek.
  • Yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediye başkanına bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu sorumluluğun kapsamına belediye meclis üyeleri de girecek.
  • Belediyeler kendi sınırları içindeki sokaklardan topladıkları başıboş hayvanları başka belediye sınırları içinde ya da kırsalda bir yere bırakamayacak. Buna yapanlara hayvan başına ceza verilecek.
  • Evcil hayvan sahiplerine de yeni sorumluluk getiriliyor. Evcil hayvanını, bu hayvandan olan yavruları, yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira para cezası verilecek. Ayrıca bu kişilerin yeniden evcil hayvan sahibi olmaları önlenecek.

Editör: Nurseli Fırat