Ekran Haber'in özel haberine göre; Uruguay’dan ithal edilen 8 bin 800 adet sığırı yurda sokmadığı ve mağduriyete neden olduğu ileri sürülerek hakkında görevi kötüye kullanma suçundan kamu davası açılan eski Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı A.A.I.’nın beraatine karar verildi.
Uruguay’dan ithal edilen ve deniz yoluyla getirilen 8 bin 800 sığır, 2021’in ilk aylarında Covid-19 salgını nedeniyle süresinde yurda sokulamadı. Firma yetkilileri, salgın sebebiyle hayvanların Uruguay’dan gemilere geç yüklendiğini, bunun mücbir sebep sayıldığını, dolayısıyla kontrol belgesi süresinin uzatılmasını talep etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, mevzuat hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle bu talebi reddetti.
SÜRE UZATIMININ UYGUNLUĞU SORULDU
Bunun üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce, Ticaret Bakanlığı’na yazı yazılarak kontrol belgelerinin geçerliliğine ilişkin 10 gün süre uzatımının uygun olup olmadığı yönünde görüş soruldu.
BAKANLIK’TAN MÜCBİR SEBEP YANITI
Ticaret Bakanlığı görüşünde, sığırların kontrol belgesi geçerlilik süresi devam ederken Uruguay’dan gemiye yüklendiğini, ihracatçı ülkeden kaynaklı sıkıntının mücbir sebep sayılacağını belirtti.
HAYVANLAR İSKENDERUN LİMANINA İNDİ
Bakanlığın görüşünün ardından ithalatçı firmanın süre uzatım talebi Hayvancılık Genel Müdürlüğünce kabul edildi. Gemi İskenderun Limanına yanaşarak hayvanlar gecikmeli olarak indirildi.
“200 BİN DOLAR VE ZARAR” İDDİASI
İthalatçı firma temsilcisi Nihat B., Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı’na şikayet dilekçesi göndererek, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Z.E.’nin kendilerine ulaşarak 200 bin dolar talep ettiğini, 120 bin dolarını evraklar onaylanınca, 80 bin dolarını da Z.E.’nin gönderdiği kişiye teslim ettiklerini belirtti. Firma temsilcisi hayvanların gemiden geç indirilmesi nedeniyle zararının oluştuğunu da belirtti.
“SENİN GEMİNİ İNDİRTMEYECEK”
Şikayetin ardından Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığınca soruşturma başlatıldı. Nihat B., DDK denetçisine verdiği ifadesinde, Uruguay’dan ithal 8 bin 800 sığır gemiyle yola çıktıktan sonra Bakanlıkta görev yapan bir arkadaşının kendisini aradığını ve “Bakan Yardımcısı senin gemini indirtmeyecek” dediğini anlattı.
“BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN”
Görüşmenin ardından Bakanlığa giden Nihat B., Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı A.A.I.’yla görüştüğünü anlattı. Nihat B., hayvan alımı için 5 milyon dolar para ödediğini, olumsuz bir durumda batacağını ilettiğini ancak A.A.I.’nın kendisine, “Bu gemi inmeyecek, başınızın çaresine bakın” yanıtı verdiğini söyledi.
“BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜM…”
Bunun üzerine firma temsilcisi Nihat B., Bakan Yardımcısı ile aralarının iyi olduğunu bildiği bir avukatı aradığını ve avukatın kendisine “Bu işi çözeceğim” dediğini aktardı. Bu konuşmadan birkaç dakika sonra da avukatın kendisini arayarak, “Ben Bakan Yardımcısı ile görüştüm. Sen 200 bin dolar vereceksin” dediğini söyledi.
PARAYI VERİNCE İZİN ÇIKTI
Hayvanların açlıktan ölmeye ve kilo kaybetmeye başlaması nedeniyle bu teklifi kabul ettiğini belirten Nihat B., parayı teslim ettiği günün akşamında Genel Müdürün kendisini aradığını ve Bakan Yardımcısının “Arkadaşlara yardımcı olun, ‘Yapabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sorun” talimatı verdiğini ve daha sonra da hayvanların indirilmesine yönelik izin kağıdının çıktığını belirtti.
“RED KAĞIDINDA İMZAM YOK”
Açılan kamu davasında, Bakan Yardımcısı A.A.I., kontrol belgesi süre uzatım talebinin reddedilmesinde imzasının bulunmadığını, bu yüzden hukuken sorumlu olmadığı yönünde savunma yaptı.
BERAAT ETTİ
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, ilk derece sıfatıyla yaptığı yargılama sonucunda Bakan Yardımcısı A.A.I.’nın “görevi kötüye kullanmak” suçundan beraatine karar verdi.