2023 yılının Mart ayında kabul edilen EYT yasası ile emeklilik başvuruları Nisan 2023’ten itibaren kabul edilmişti. Milyonlarca kişiyi kapsayan EYT düzenlemesinde ilk etapta 2 milyon kişi emekli oldu ve hala da başvurular devam ediyor. Türkiye’deki emekli sayısı 2023 yılında 2 milyon artış gösterdi. Böylece toplam emekli sayısı 11.5 milyon kişi oldu. 

Para F-1

16 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI 

EYT yasası ile 2023 Mart ayından bu yana dilekçe veren kişi sayısı 2 milyonun üstüne çıktı. Kademeli olarak bu rakamın daha da artacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Türkiye’de emekli sayısı da eyt’den sonra merak konusu olmuştu. Şu anda SSK bağ-kur ve 4C sigortalılık kollarından emekli olanların toplam sayısı 11.5 milyon kişiye ulaştı. Yine yaşlılık aylığı alanların sayısı ise 1.9 milyon olarak kaydedildi. Buna ek olarak emeklinin hak sahibi olan yani dul ve yetim aylığı alanlarında eklenmesi ile birlikte Türkiye’de toplam emekli sayısı 16 milyonun üstüne yükselmiş durumda.

Para B

EMEKLİLİK YAŞINDA DÜŞÜŞ 

Türkiye’de emeklilik yaşına ilişkin de yeni veriler gündemde. 2022 yılında yaşlılık aylığı için başvuru yapanların ortalama yaşı 53 iken 2023 yılında erkeklerde bu rakam 49’a kadınlarda ise 48’e geriledi. Böylece kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 4 yıl düşmüş oldu. SGK’dan 2023 yılında yaşlılık aylığı alanların ortalama yaşı 60 olarak belirlendi. 2022 yılında ise ortalama yaş 62 63 arasında değişiyordu. Yani EYT düzenlemesi ile birlikte Türkiye’de emeklilik sisteminde dengeler değişti. Hatta bazı illerimizde artık emekli sayısı çalışan sayısını geçmiş durumda. Bu da sosyal güvenlik kurumuna ek bir maliyet oluşturuyor. Çünkü birçok önemli ödeme hazine tarafından karşılanıyor. O nedenle de emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılması gündemde. Kasım ayında hazırlanan yeni düzenlemenin TBMM’ye sunulması, emeklilik yaşı başta olmak üzere birçok önemli değişiklik yapılması bekleniyor.

Editör: Yağmur Güzel