Türkiye’de sağ siyasetin önemli isimlerinden biri olan Recai Kutan 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gelen haber ile milyonlar üzüntüye boğulurken, Saadet Partisi kurucusu Recai Kutan’ın hayatı ve ölümüne dair ayrıntılar da pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı…
SAADET PARTİSİ KURUCUSU RECAİ KUTAN KİMDİR?
Recai Kutan İsmail Kutan ve Hatice Kutan'ın oğlu olarak 5 Nisan 1930 tarihinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamlayan ünlü siyaset insanı lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nde aldı. 1952 yılında mezun olan Kutan 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde çalıştı.
1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kuran Recai Kutan 1974-1980 yılları arasında MSP Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle siyasi çalışmaların içerisinde yer aldı.
Recai Kutan 1977 seçimlerinde, Millî Selamet Partisi'nden Malatya milletvekili seçildi. 1977 koalisyon hükûmetinde imar ve iskân bakanı olarak görev aldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra diğer MSP yöneticileriyle beraber 9,5 ay hapis yattı.
1983 yılından sonra kurulan Refah Partisi'nin genel başkan yardımcısı olan Kutan Refah Partisi'nin Malatya milletvekili olarak meclise girdi. 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet'te enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak görev yaptı.
Recai Kutan Refah Partisi kapatıldıktan sonra yeni kurulan Fazilet Partisi'nin genel başkanlığına seçildi. 1999 genel seçimleriyle yeniden TBMM’ye girdi. Recai Kutan, 21 Aralık 2000'de yapılan oylamada kabul oyu vererek Rahşan Affı'na destek verdi.
Fazilet Partisi'nin de kapatılmasının ardından 2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi. 11 Mayıs 2003 tarihinde yapılan 1. Olağan Kongrede sürdürdüğü genel başkanlık görevini Necmettin Erbakan'a devretti, fakat 29 Aralık 2003 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Necmettin Erbakan'ın kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle görevlerinden ayrılmasını istedi. Bunun üzerine Erbakan, 30 Ocak 2004 tarihinde parti üyeliğinden ve genel başkanlıktan istifa etti. Bunun üzerine Recai Kutan, genel başkanlık görevini vekaleten yürütmeye başladı. Kutan, 8 Nisan 2006'da yapılan 2. Olağan Kongre'de, genel başkanlık görevini bu sefer seçimle üstlendi. 2007 genel seçimlerinden sonra genel başkanlık görevini, 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan 3. Olağan Kongrede Numan Kurtulmuş'a devretti.
Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişâre Kurulunda üyeliğinin yanı sıra, yine kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin genel başkanlığını da yürüttü
İyi derecede Arapça, İngilizce, Fransızca bilen Recai Kutan, 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuğu olmuştur. Eşi Mebrure Kutan 12 Kasım 2009'da kanser nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybetmiştir.
RECAİ KUTAN NEDEN ÖLDÜ HASTA MIYDI?
Recai Kutan’ın vefat sebebine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili bir açıklama ve cenazesine dair ayrıntılar geldiğinde haberimizde yer alacaktır.