Kuzey Kore haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve heyetini Pyongyang Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı. İki lider, el sıkışarak kucaklaştıktan sonra Kim, Putin'in aracına binerek konaklayacağı Kumsusan Devlet Konuk Evi'ne kadar eşlik etti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 10

ZİYARETİN ÖNEMİ

KCNA'nın haberinde, ziyaretin Kuzey Kore ile Rusya arasındaki dostane ilişkilerin uluslararası barış, adalet ve güvenliğin stratejik kalesi ve yeni çok kutuplu dünya düzeninin motoru haline geldiği kritik bir döneme denk geldiği belirtildi. Rus lider Putin, 24 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore'ye ziyaret gerçekleştirdi. En son Eylül 2023'te, Rusya'nın Doğu Sibirya bölgesinde bir araya gelmişlerdi.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 5

ASKERİ İŞBİRLİĞİ VURGUSU

ABD ve Avrupa'nın yaptırımları altında olan Rusya'nın, Kuzey Kore ile askeri işbirliğini artırma çabası dikkat çekiyor. Putin, Kuzey Kore'ye varışından önce Rus basınına yaptığı açıklamada, Pyongyang'ın Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarına verdiği desteği takdir ettiklerini belirtti. Kuzey Kore ve Rusya'nın Batı'nın adil çok kutuplu dünyanın kurulmasını engelleme çabalarına kararlılıkla karşı koyduklarını vurgulayan Putin, iki ülkenin Batı'nın kontrolünde olmayan ticaret ve ödeme sistemleri geliştireceğini ifade etti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 4

ASKERİ DESTEK İDDİALARI

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere top, füze ve diğer askeri donanım sağladığını iddia ediyor. Buna karşılık, Moskova'nın kilit yardımlar ve askeri teknoloji transferi sağladığı öne sürülüyor. Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek bu tür silah ve teknoloji transferlerini kabul etmiyor. Mart ayında Rusya, BM'nin Kuzey Kore'nin nükleer programının denetlenmesine yönelik önerisini Güvenlik Konseyi'nde reddetmişti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 12

ABD VE GÜNEY KORE'DEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşme sonrasında, Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sürdürmek için nasıl çaresizce diğer ülkelerle ilişkisini geliştirme çabasında olduğunu gösterdiğini ifade etti. Blinken, "Kuzey Kore, Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere ciddi mühimmat ve silahlar sağlıyor," dedi. Stoltenberg ise Rusya'nın Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarına olası desteğinden endişe duyduklarını belirtti. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soosuk ise, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmeyecek ve bölge barışına zarar vermeyecek şekilde gelişmesi gerektiği konusunda Moskova'yı uyardıklarını söyledi.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 3

PUTİN VE KİM'İN PYONGYANG GÖRÜŞMESİ

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Kim'in Pyongyang'daki görüşmesi başkentte düzenlenen törenle başladı. Görüşme, iki ülkenin bakan ve yetkililerinin katılımıyla genişletilmiş formatta devam etti. Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin sağlam dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine dayandığını vurguladı. Putin, "Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Rus politikasına verdiğiniz tutarlı desteği değerli buluyoruz. ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya dayatmaya çalıştığı hegemonik ve yayılmacı politikaya karşı mücadelemizi sürdürüyoruz," dedi. İki ülke arasındaki ilişkileri genişletecek bir belge hazırlandığını belirten Putin, Kim'i Moskova'ya davet etti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 6

STRATEJİK BAĞLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Putin ile görüşmenin önemine dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin en yüksek gelişim dönemine girdiğini ve stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Kim, "Rusya Federasyonu'nun dünyada stratejik istikrar ve dengeyi koruma misyonunu takdir ediyoruz. Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarını destekliyoruz," dedi. Kim, mevcut durumda Rusya ile stratejik bağları daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini ve Rusya'nın politikasını tümüyle koşulsuz destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 7

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 2

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 1