Ortak alfabe ile ilgili ilk çalışmalar 1991 yılında başlatılmış, 1993 yılında ise Türki Cumhuriyetlerin alfabelerine bazı harflerin eklenmesi konusunda karar alınmıştı. Aradan geçen yılların ardından Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun ortak alfabe üzerinde anlaştığı duyuruldu…

Ortak Alfabe C

ORTAK ALFABE NEDİR?

Ortak alfabe, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kurulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından kabul edildi. Ortak alfabenin amacının Türk devletleri arasında dilsel uyumu güçlendirmek, iletişimi daha kolay hale getirmek ve kültürel bağları derinleştirmek olduğu kaydedildi. Ortak alfabe ile ortak dil anlayışını teşvik etmek, Türk dünyasındaki işbirliğini ve ortak kimlik bilincini pekiştirmek konusunda hedefler bulunuyor.

Ortak Alfabe D

ORTAK ALFABEDE KAÇ TANE HARF VAR?

Ortak Türk alfabesi 34 harften oluşuyor. Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan bu yeni alfabede Türkiye Cumhuriyeti, mevcut 29 harfli alfabesini kullanmaya devam ederken, diğer Türk Cumhuriyetleri arasında Latin alfabesine geçiş süreci hız kazanıyor.

Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler, Latin alfabesine geçişlerini tamamlamak veya mevcut alfabelerini iyileştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu alfabe değişiklikleri, Türk dünyasında hem kültürel hem de siyasi bağımsızlığın bir simgesi olarak değerlendiriliyor.

Ortak Alfabe B

ORTAK ALFABE HARFLERİ

Ortak alfabede Türk alfabesinde bulunan 29 Harfin (A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z) yanı sıra Q, X, W, Ň, Ä harfleri de olacak.

Editör: Şenay Yurtalan