Öncü deprem ve artçı deprem, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ülkemizde yaşanan depremlerin ardından uzmanların ifade ettiği öncü ve artçı depremlerin ne anlama geldiği merak ediliyor. Dün gece 01.36'da Soma/Manisa'da gerçekleşen depremin ardından öncü deprem ve artçı depremler araştırılıyor. Peki artçı deprem nedir, ne demek? Öncü deprem ne anlama gelir? İşte detaylar..

Depremadana

ÖNCÜ DEPREM NEDİR?

Öncü deprem, daha büyük bir depremden önce meydana gelen depreme denir. Öncü depremler, büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşabilir. Bir depremin öncü, ana şok veya artçı şok olarak adlandırılması ancak tüm depremler dizisi gerçekleştikten sonra mümkündür.

Deprem Arsiv Foto 414431

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Artçı deprem, ana şokla aynı bölgede yer değiştiren kabuğun ana şokun etkilerine uyum sağlaması nedeniyle ortaya çıkan daha büyük bir depremi takip eden daha küçük bir depreme verilen isimdir. Kısacası, büyük depremlerin ardından gelen küçük depremlere artçı depremler denir. Büyük depremler, tutarlı bir düzene göre büyüklüğü ve sıklığı sürekli olarak azalan ve aletle tespit edilebilen yüzlerce ila binlerce artçı şoka neden olabilmektedir.

Afyonkarahisar Ve Antalyada Korkutan Deprem 20Subat2024

ARTÇI VE ÖNCÜ DEPREMLER NASIL OLUŞUR?

Artçı deprem ve öncü depremler iki türe ayrılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre öncü deprem sonrası şiddetli depremin gerçekleşmesi, artçı depremlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Şiddetli depremlerin ardından olan depremler artçı deprem olarak tanımlanırken, bu depremler uzun bir süre devam edebilmektedir.

Editör: Nurseli Fırat