Nükleer Silahların Yasaklanması Takibi ve Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Girişimi (ICAN) Program Koordinatörü Susi Snyder, 2023'te nükleer silahlanma için 1,1 milyar dolar harcadığı tahmin edilen ve bu alanda yaptığı harcamaları açıklamayan İsrail'in şeffaf olmadığını belirtti. Snyder, ICAN'nin 2023 nükleer silah harcamalarına ilişkin yayımladığı raporu ve İsrail'in sahip olduğu nükleer silahlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

9 ÜLKE, 12 BİN 121 NÜKLEER BAŞLIK

Dünya genelinde nükleer silahlara sahip 9 ülke bulunduğunu ifade eden Snyder, bu ülkelerin toplamda 12 bin 121 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu söyledi. Snyder, nükleer silahlara harcanan paradan endişe duyduklarını vurguladı ve "2023'te nükleer silaha sahip 9 ülke bu silahlar için 91,4 milyar dolar harcadı. Bu, dakikada neredeyse 3 bin dolara denk geliyor ve çok büyük bir miktar" dedi.

Ican Susi Snyder 24062024

NÜKLEER SİLAHSIZ BİR DÜNYA İÇİN DESTEK

Snyder, nükleer silahsız bir dünya için destek veren ülkelerin nükleer silah harcaması yapan ülkelerden çok daha fazla olduğunu belirterek, bunda Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın etkisinin büyük olduğunu söyledi. Bu anlaşmayı imzalayan ve onaylayan neredeyse 100 ülke olduğunu vurgulayan Snyder, dünyanın neredeyse yarısının bu silahların tehlikesine dikkati çekerek kimsenin onları kontrol etmemesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

SINIRLARI AŞAN TEHLİKE

Dünya genelinde 9 ülkenin nükleer silahlara sahip olmasının oluşturduğu tehlikeye dikkati çeken Snyder, "Bu silahlar kullanıldığında etkileri sınırları aşar. Nükleer silahların tehlikeli yanı da budur. Onları kısıtlayamazsınız, kullanıldıkları yerden çok uzaktaki bir ülkeyi dahi etkiler" dedi. Nükleer silahların etkisinden kurtulmanın mümkün olmadığını belirten Snyder, bu silahların kullanılmasının engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAHLARI

İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu kamuya açık bir sır olarak nitelendiren Snyder, "Herkes İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu biliyor ancak İsrail bunu kabul etmiyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, İsrail'in yaklaşık 90 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu, büyük bir felakete sebep olacak yeterlilikte" dedi. Snyder, İsrail'in nükleer silahları elinde tutmak için oldukça fazla para harcadığını ve ulusal bütçelerinde bu harcamalara yer vermediklerini belirtti.

Israil Netanyahu Nukleer Silah 24062024

İSRAİL NÜKLEER KONUSUNDA ŞEFFAF DEĞİL

Snyder, İsrail'in nükleer harcamalarına ilişkin şeffaf olmadığını ifade ederek, "Diğer ülkelerin nükleer harcamalarının ortalamasını temel alarak ve İsrail'in genel askeri programlarına harcadığı miktara bakarak 2023'te nükleer silaha yaklaşık 1,1 milyar dolar harcadığını tahmin ediyoruz" dedi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yoğunlaştığı 7 Ekim 2023 sonrasında nükleer silah harcamalarında önemli bir artış görmediklerini belirten Snyder, "İsrail bu konuda şeffaf değil. Harcamalarına dair değerlendirmemizin doğruluğunu teyit ederlerse çok seviniriz" ifadelerini kullandı.

RUSYA EN FAZLA NÜKLEER SİLAHA SAHİP

Snyder, Rusya'nın en fazla nükleer silaha sahip ülke olduğunu ve onu ABD'nin takip ettiğini belirtti. 2023'te ABD'nin 51,5 milyar dolar ile nükleer silaha en fazla para harcayan ülke olduğunu söyleyen Snyder, Çin'in yaklaşık 12 milyar dolar, Rusya'nın ise 8,3 milyar dolar harcadığını vurguladı. İngiltere'nin de 225 nükleer silah başlığı bulunduğunu ve 2023'teki nükleer harcamalarının yüzde 17 artışla 8 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

NÜKLEER TEHDİTLE MÜCADELE

Snyder, "Ya nükleer tehditlerle nükleer silahlanma yarışına devam edeceğiz ya da onları durduracağız. Bu bir karar. Nükleer silahlardan kurtulacağız ve sonrasında müzakerelere dayalı bir silahsızlanma süreci olacak. Nükleer silahların sorun olduğunu söyleyen her ülke, nükleer silahlardan arınmış bir dünyaya ulaşmamıza yardımcı oluyor. Bu gereklidir ve alternatifi düşünülemez" dedi.

Nukleer Silah Info 24062024 Aa

DÜNYADA NÜKLEER SİLAHLARIN DAĞILIMI: 9 ÜLKEDE TOPLAM 12.121 NÜKLEER SİLAH

Dünyada sadece 9 ülkenin nükleer silah savaş başlıklarına sahip olduğu biliniyor. Bu ülkelerin toplam nükleer silah sayısı 12.121 olarak kayıtlarda yer alıyor. İsrail, sahip olduğu nükleer silahlar ve bu alanda yaptığı harcamalarda "şeffaf olmamakla" eleştiriliyor.

RUSYA EN FAZLA NÜKLEER SİLAHA SAHİP ÜLKE

Rusya, 5.580 nükleer savaş başlığı ile dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke konumunda. ABD ise 5.044 nükleer savaş başlığı ile ikinci sırada yer alıyor.

ÇİN VE FRANSA'NIN NÜKLEER GÜCÜ

Çin, 500 nükleer savaş başlığı ile üçüncü sırada bulunurken, Fransa 290 nükleer savaş başlığına sahip.

DİĞER NÜKLEER GÜÇLER

İngiltere 225, Pakistan 170, Hindistan 172 ve İsrail 90 nükleer savaş başlığına sahip. Kuzey Kore ise 50 nükleer savaş başlığı ile listedeki diğer ülkeleri takip ediyor.