Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Aziz Akova ile Gündem Özel programına konuk oldu. Dünya üzerinde yaşanan askeri gerilimlere ve savaşlara ilişkin analizlerde bulunan Yarar, iddialı açıklamalarda bulundu. Avrupa’da bir savaş çıkacağına ilişkin sözlerini hatırlatan Yarar, Rusya-Ukrayna savaşının işaretlerinin çok önceden belli olduğuna değindi. ABD’nin Avrupa üzerine gerçekleştirdiği tank sevkiyatına dikkat çeken Yarar, bunun bir hazırlık olduğunu belirtti. Öte yandan yaşanabilecek kaosa en hazırlık ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Yarar, “Bir strateji oluşturan ve şu anda bu yaşanan ve yaşanacak kaosa en hazırlıklı ülke Türkiye. Yani savaş kazanmak demek başka bir kavram. Bunu yapabilecek olan bir tek ülke var Türkiye” dedi.

mete-yarar-dan-dikkat-ceken-aciklamalar-14aralik2023-3

Mete Yarar - Güvenlik Politikaları Uzmanı 

“ABD, AVRUPA MERKEZLİ BİR SAVAŞA HAZIRLANIYOR”

ABD’nin Avrupa merkezli bir savaşa hazırlık yaptığını işaret eden Mete Yarar, “Daha önceki konuşmalarımda Avrupa'da bir savaş çıkacak ve bu Avrupa'nın içinde yer aldığı büyük bir savaş olacak diyordum. Ukrayna-Rusya savaşı böyle bir savaş. Çünkü işaretleri vardı. Dünyanın hiçbir yerinde şöyle bir yapı yok. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri; Letonya ve Estonya'dan başlayıp Polonya dahil olmak üzere bölgeye yaptığı tank sevkiyatının büyüklüğü, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük sevkiyattı. Bu tank sevkiyatının maliyeti milyarlarca dolar. Bunun bir anlamı olmalı. Yani bu bir şeye hazırlığının işareti. Bölgeye gönderilen silahlı unsurların büyüklüğü, CIA’nin bölge de yaptığı faaliyetler, siyasi konuşmalar, ambargoların ölçüsünün yukarı doğru artırılması… Bir şey planlıyorlardı belliydi. Ben de Avrupa'da yeni bir şeyin inşa edeceğini çok net olarak gördüm” diye konuştu.

ABDden Dedeağaça yüzlerce tank ve zırhlı araç sevkiyatı - Dünyadan Haberler

“SAVAŞ İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR”

Bölgede çıkabilecek bir savaşa ilişkin analiz yapmadan önce farklı parametreleri incelediğini belirten Yarar, “Çünkü ben o sırada başka bir sürü parametreye bakıyorum. Ülkelerin petrol stoklarına bakıyorum. Petrol stoklarının artışı var mı? O sırada silah üreten firmaların siparişlerine bakıyorum, o sırada bölgedeki ayrılan ödeneklerin büyüklüğüne bakıyorum, birliklerin nerelere kanalize olduğuna bakıyorum. Hepsi bana bir şey söylüyor; bu bölgede bu coğrafyada bir savaş çıkacak. Çoğu yerde üst bölgeleri de kuruluyor. Hazırlıklar ona göre yapılıyor” ifadelerini kullandı.

GAZZE’DE BAŞLAYAN SAVAŞ 7 YIL SÜRECEK”

İsrail’in Gazze’de başlattığı savaşa ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Mete Yarar, savaşın 7 yıl boyunca devam edeceğine dikkat çekerek, “Ceyhun Bozkurt'la beraber 2019’da Mesih kitabını yazdık. 2023’te Orta Doğu'da Gazze'den başlayan bir savaşın olacağını ön görüyorduk ve kitabın zaten başlangıç tarihi, 11 Eylül 2023. 2023 tarihini onlar söylediler ama başka bir şey daha söylediler; 2023’te İsrail'de başlayacak olan savaş, 7 yıl boyunca artarak devam edecek. Bazıları 4 dedi, sonra 5 dediler, 6 diyen oldu. Başından beri söylüyorlar, 7 yıl sürecek bir savaşa başlıyoruz. Gazze’den başlayacak ve Lübnan’la beraber Suriye, Suriye ile beraber Fırat’ın doğusu” dedi

İsrail askerleri Cuneydi'yi darbedip omzunu kırmış

İSRAİL, MESİH’İN GELMESİ ÜZERİNE BİR SAVAŞ KURGULUYOR”

İsrail’in bir din devleti olduğunu işaret eden Yarar, yaşanan sürecin değerlendirilmesi için teolojik bir bakış açısıyla bakmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bugün yaşanan süreci; askeri anlamda veya ekonomik veya siyasal anlamda okuyamıyoruz. Bugün okuyabileceğimiz bir tek yer var teoloji. Dini olarak da adamlar Mesih’in gelmesi üzerine bir kurgu yapıyorlar. O yüzden ölen askerlerin hesabını tutmuyor. İsrail eskiden bir tane askeri için kıyameti koparırdı. Bugün rehineler için ‘isterse topu ölsün’ diyor. Bunu söyleyecek olan bir güç vardır. İsrail laik bir devlet değildir, İsrail bir din devletidir. Din devleti olduğu için adam söylüyor, ‘Kardeşim diyor ben Mesih’in gelmesi üzerine vurgu yapıyorum. Mesih’i nasıl getirebilirim. Ölecek olan 100 asker, 500 asker, bin kişi, 10 bin kişi, 100 bin kişi önemli değil’ diyor.

BM Genel Sekreteri Guterres: Üye ülke liderleri reform çağrısında bulundu

“BM GÜVENLİK KONSEYİ ÇÖKTÜ”

Farkındaysan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri dün bir açıklama yaptı, ne dedi biliyor musunuz? ‘Güvenlik Konseyi çökmüştür’ dedi. Güvenlik Konseyinin amacı savaşı ve savaşları önlemekte değil mi? BM Genel Sekreteri diyor ki, ‘Benim içinde bulunduğum sistem yok. Artık benden bir şey beklemeyin’ diyor.”

“YAŞANABİLECEK KAOSA EN HAZIR ÜLKE TÜRKİYE”

Dünya üzerinde yaşanabilecek bir kaosa en hazırlıklı ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Mete Yarar, “Ama ben şundan çok mutluyum. Dünyada sayabileceğim ülkeler içerisinde Çin’i ayrı bir yere koyuyorum çünkü aşkın bir stratejisi var, Amerika Birleşik Devletleri zaten dünya hegemonyasına oynadığı için onun stratejisi farklı. Ama ben üçüncü ülke olarak Türkiye'yi sayarım. Bir strateji oluşturan ve şu anda bu yaşanan ve yaşanacak kaosa en hazırlıklı ülke Türkiye. Çünkü bu kaosu ancak 3 tane temel veriyle atlatabilirsin. Kendine özgün bir savunma sanayii, bağımsız bir savunma sanayii. Zaten o yüzden bu sene ilk defa savunma sanayi bütçesi, bugüne kadar görmediğimiz bir noktaya geldi” ifadelerini kullandı.

Türk ordusu bölgede önlemleri artırıyor

“BÖLGEDE SAVAŞ KAZANABİLECEK TEK ÜLKEYİZ”

Mete Yarar, Türkiye’nin operasyonel anlamda çok yetenekli unsurlara sahip olduğunu belirterek, “Bölgedeki faaliyetleri önleyebilmek ve tedbir almak için çok güçlü bir istihbarat örgütü ihtiyacımız var. MİT şu anda birkaç ülkenin dışındaki en büyük istihbarat örgütüdür. Operasyon yapma yeteneğine sahip bir güçten bahsediyoruz. Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığına bağlı birimlerin gücünün Avrupa'da eşi de yok. Fransa'yı konuşursun, İngiltere'yi Nükleer güçler olduğu için konuşuyorsun ama konvansiyon olarak karşılaştırma ama. Afganistan'dan da nasıl geçtiklerini gördük, Irak'tan da nasıl çıktıklarını… Fransa'nın nasıl kulağından tutulup atıldığını da görüyoruz. Çünkü ayağını basacak yüreği yoksa. Savaşa katılamazsın, taktiksel başarılar önemli değildir. Yani savaş kazanmak demek başka bir kavram. Bunu yapabilecek olan bir tek ülke var Türkiye” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı nereye evriliyor?

“DÜNYA'DA ASİMETRİK BİR SAVAŞ YAŞANIYOR”

Günümüzde dünyada asimetrik savaşlar yaşandığını vurgulayan Yarar, “Bazen nükleer güç olmak, seni koruyan bir kalkan oluşturduğu için bazı şeyleri pas geçebilirsin. Sana kimsenin saldırmayacağını düşünürsün ama öyle değil artık. Dünya bir asimetrik savaş yaşıyor ve bu yeni asimetrik savaşın içerisinde her türlü kirli oyun var. Yani eskisi gibi Amerika Birleşik Devletleri bir ülkeye savaş ilan edip girmiyor. Kimse kimseye savaş ilan etmiyor. Rusya, Ukrayna'ya savaş ilan etmedi. Hâlâ savaş yok ortada. Resmi olarak savaş ilan edilmedi Ukrayna’ya. Hala Rusya Ukrayna’da terör operasyonu yaptığını söylüyor. Çin, ABD, Fransa ve İngiltere de aynısını yapıyor” ifadelerini kullandı.

Türk askeri Cerablus'a girdi iddiasına yalanlama

“İŞGALE DİRENECEK TEK ÜLKEYİZ”

Öte yandan, dünya üzerinde işgale karşı direnebilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu işaret eden Yarar, şunları söyledi:

“Beş daimi ülke hiçbir ülkeye savaş ilan etmeden toprak veya güç devşiriyor kendisine. Buna bir tek direnecek olan ülke vardır dünyada Türkiye. Bunu Türk olduğum için söylemiyorum. Gerçek bunu söylüyor. Bunu raporlar böyle söylüyor. Eğer böyle olmasaydı çoktan bize yapacaklarının en büyüklerini yapmışlardı. Gazze’de yaşananların 10 katını yapmışlardı. Bizden nefret ettikleri kadar kimseden nefret etmiyorlar.”