Dilan-Engin Polat çiftinin "kara para aklama" soruşturmasıyla gündeme gelmesinin ardından, Türkiye'deki diğer sosyal medya fenomenleri de Ticaret Bakanlığı'nın inceleme alanına girdi. Polat çiftinin soruşturmasının tetiklediği bu yeni gelişme, sosyal medya fenomenlerinin lüks yaşam tarzları ve finansal işlemlerinin mercek altına alınmasına yol açtı.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRMA

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yapılan lüks yaşam tarzı paylaşımlarını ve finansal işlemleri detaylı bir şekilde inceleyeceğini açıkladı. Bu incelemeler, sosyal medya fenomenlerinin içeriklerinin yanı sıra, ilgili finansal işlemlerini de kapsayacak.

600 FENOMENE DETAYLI İNCELEME

Ticaret Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü bu incelemede, yaklaşık 600 sosyal medya fenomeni detaylı bir şekilde incelenecek. Bakanlık yetkilileri, yasa dışı durumlarla karşılaşılması halinde, ilgili kurum ve birimlere bilgi aktaracaklar.

E-TİCARETTE ÜRÜN GÜVENLİĞİ PROJESİ

Bu soruşturma ve incelemelerin bir parçası olarak, Ticaret Bakanlığı, e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi'ni de hayata geçirdi. Bu proje kapsamında, internet ve telefon aracılığıyla satışa sunulan ürünlerin, şikayet gelmesi veya bakanlığın kendi inisiyatifiyle detaylı bir şekilde incelenmesi öngörülüyor. Bu hamle, online ticaret alanındaki güvenlik ve şeffaflığın artırılmasını amaçlıyor.

MASAK’IN AÇILIMI NE?

Açılımı “Mali Suçları Araştırma Kurulu” olan ve gerçekleştirdiği operasyonlarla Emniyet Genel Müdürlüğü ya da doğrudan İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu sanılan MASAK, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir kurul.

MASAK NEREYE BAĞLI?

Akıllarda polis teşkilatı birimi ya da bağlı olduğu İşişleri Bakanlığı gibi oluşmasının nedeni ise MASAK’ın düzenlediği operasyonlar. Ancak bir istihbarat birimi olan MASAK bu operasyonları doğrudan irade kullanarak ve tek başına değil, hukuki yollardan güvenlik kolluklarıyla yürütüyor.

MASAK’IN GÖREV VE YETKİLERİ

İhbar, inceleme ve araştırma safhalarında etkin bir görevi var. Adı Dilan Polat ve Engin Polat gibi sosyal medya fenomenleriyle gündeme gelmesi, MASAK’ın tek görev alanının “kara para aklama” olduğu anlamına da gelmiyor. Suç örgütlerinden uyuşturucu çeteleri ve hatta teröre, yasadışı ten vergi kaçırmaya, dolandırıcılıktan sahte e-ticarete çok geniş bir yetki ve sorumluluk alanı var.

MASAK yani Mali Suçları Araştırma Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir finansal istihbarat birimi. MASAK'ın önde gelen görev ve yetkileri arasında karapara aklama suçu, terör finansmanı, kitle imha silahları finansmanı yer alıyor. Tüm bu suçların önüne geçmek için finansal kaynak araştırmaları yapıyor, önlemler geliştiriyor ve oluşturulan dataları adli ve güvenlik makamlarıyla paylaşıyor.

Ayrıca MASAK kendi görev ve yetki alanları ile ilgili politika oluşturulmasına önemli derecede katkı sağlıyor ve strateji üretip geliştirme, kanun ve yönetmelik taslakları hazırlama, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlama gibi faaliyetleri icra ediyor.

MASAK’IN GÖREV VE YETKİLERİYLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ >>>

MASAK'IN GÖREV VE YETKİLERİ >>>

MAL VARLIKLARI DOLDURULANLARI ÖĞRENME >>>