"Kurban eti nasıl saklanır?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Son günlerde artan sıcak hava koşulları ile birlikte, Kurban Bayramı'nda etler bozulmadan nasıl saklanır, neler yapılmalı? merak ediliyor. Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken etlerin saklama koşulları, uzmanlar tarafından açıklandı. Kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi adına, yeterli sürede ve koşulda dinlendirilmesi gerekiyor. Paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemli olduğu Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahiplerine paylaştırılacak olan etler, uygun saklama koşulları ile sağlıklı bir şekilde ulaştırılmalı ve saklanmalıdır. Bu konuda bazı önemli püf noktaları bulunuyor. Peki kurban etleri nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte merak edilen soruların yanıtları..

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban etleri konusunda en çok merak edilen "kurban eti yıkanır mı?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Kurban etinin yıkanması uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Daha bakteri üretilmesine sebebiyet vermesi üzerine etin yıkanması tavsiye edilmemektedir.

Kurban Bayramı 1

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti saklama yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılması, etin uzun süre muhafaza edilmesi ve sağlıklı olması açısından oldukça önem arz etmektedir. Et kesiminin tamamlanmasının ardından saklama koşullarına özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca iyi koşullarda muhafaza edilmiş et, daha lezzetli olmaktadır.

Öncelikle kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmelidir. Etler her tarafı hava alacak şekilde yayılmış şekilde tepsilerde bekletilmelidir. Gerekirse belli aralıklarla alt üst edilmelidir. Böylece etin sıcaklığı düşürülür ve bakteri oluşumu engellenmiş olur.

Buzdolabında uzun süre saklamak istenilen etlerde kesimden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oluşan bakterileri önlemektir. Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek sağlık açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekmektedir.

kurban yakalama timi haberi 1

Ayrıca kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalıdır. Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında saklayacağınız kurban eti; Buzdolabında birkaç hafta, -4 derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde 4-6 ay, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilmektedir.

Eti kullanmak istediğinizde ise donmuş etleri oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gerekmektedir.

Kurban Bayramı 5

Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalıdır. Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalıdır. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olunmalıdır. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler ya da iki adet poşet kullanmak daha iyi bir seçim olabilmektedir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.