KURBAN ETİ SOKAK HAYVANINA VERİLİR Mİ?

Kurban eti kediye, köpeğe verilir mi? Kurban etlerinden sokak hayvanlarına verilip verilemeyeceği merak ediliyor. Müslümanlar, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte, kurban kesme ibadetlerine başladı. Kesim esnasında, kurban etinin yenilmeyecek etleri nereleridir? Kurban etlerinden kediye köpeğe verilir mi, sokak hayvanları kurban eti yer mi? soruları gündeme geldi. Kurban ibadeti sonucunda kurban etlerinden sokak hayvanlarına verilip verilmemesi vatandaşlar arasında tartışma konusu oldu. Söz konusu kurban etlerinin kediye köpeğe verilmesi sorusunun yanıtını Diyanet İşleri Başkanlığı verdi. Peki Diyanet kurban eti açıklaması nedir, kediye köpeğe kurban eti verilir mi? Hayvanın nereleri yenmez? İşte detaylar..

Kurban Eti 1

KURBAN ETİ KEDİYE KÖPEĞE VERİLİR Mİ?

Kurban etini sokak hayvanları kedi ya da köpeğe verilmesinde dinen bir engel yoktur. Ancak İslam alimleri Kurban etinin dağıtılmasıyla ilgili ise şu tavsiyede bulunuyor:

Kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılması, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı da evde bırakılabilir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/80-81). Ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, 8/413).

Kurban Eti 3

KURBAN ETİNİN NERELERİ YENMEZ?

Kurban etinin yenmemesi gereken kısımlar neler, kurbanın neresi yenmez? gibi soruların yanıtı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan geldi. Din İşleri Yüksek Kurulu: "Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/553; el-Fetâva’l-Hindiyye, 6/445). Zira bir hadisi şerifte Hz. Peygamber’in (s.a.s,), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 10/12 [19700]).
Mâlikî ve Şâfiî mezheplerinde eti yenen hayvanların yumurtalarını (husye) yemek caizdir (İlîş, Mineh'ul-celîl, 5/8-9; Zekeriyyâ el-Ensârî, Esne’l-metâlib, 4/256). Kurbanın veya başka bir amaçla kesilen bir hayvanın yenilmeyen kısımlarını toprağa gömmek, sağlık ve çevreyi temiz tutma açısından öncelikli olmakla beraber çevreyi kirletmemek kaydıyla, kedi ve köpek gibi hayvanlara da verilebilir." açıklamasında bulunmuştur.

Editör: Nurseli Fırat