Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev liderliğindeki bir ekip, Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören bir yasa tasarısını meclisin oylamasına sundu. Bu tasarı, ülkenin bayrağında bazı değişiklikler yapmayı öneriyor ve bu konudaki tartışmaları gündeme getiriyor.

KIRGIZİSTAN BAYRAĞINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NELER?

Bu yasa tasarısı, ülkenin bayrağında önemli değişiklikler yapılmasını öneriyor. Tasarıda, bayraktaki dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesi ve bayrağın ortasındaki motif içindeki çizgi sayısının 3'ten 4'e çıkarılması yer alıyor.

Meclis Başkanı Şakiyev ve milletvekili Ulan Primov tarafından hazırlanan bu tasarı, mecliste ilk okunuşta kabul edildi.

MECLİSTE OYLAMA SÜRECİ VE BEKLENEN ONAY

Toplam 90 sandalyeli Kırgızistan Meclisi'nde, katılan 74 milletvekilinden 66'sı tasarıya "evet" oyu verdi. Tasarının, mecliste yapılacak ikinci ve üçüncü okunuşlardan sonra da çoğunluğun desteğini alarak Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması bekleniyor.

TASARININ AMACI VE BÜTÇE ÜZERİNE ETKİLERİ

Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin desteklediği bu değişikliklerle, Kırgızistan bayrağını iyileştirmek amaçlanıyor. Meclis Başkanı Şakiyev, bayrak değişikliğinin bütçeye ekstra bir yük getirmeyeceğini açıkladı. Resmi belgelerde ve araç plakalarında yer alan bayrak resimlerinin, geçerlilik süreleri tamamlandıktan sonra güncelleneceği belirtildi.

KIRGIZİSTAN BAYRAĞININ TARİHÇESİ VE ANLAMI

Kırgızistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana kullanılan bayrak, 3 Mart 1992'de ilk kez göndere çekilmişti.

Bayrakta, kırmızı renk kahramanlık ve barışı temsil ederken, yuvarlak güneş diskinin etrafındaki 40 dalgalı güneş ışını 40 Kırgız boyunu simgeliyor.

Güneş diskinin içindeki "tündük" motifi, keçe çadırın tavanını temsil ederek birlik ve beraberliği ifade ediyor.

Bayrağın tasarımını Edil Aydarbekov, Bekbosun Jayçıbekov, Sabır İptarov, Jusup Matayev ve Mamatbek Sıdıkov gibi isimler üstlenmişti.

Kırgızistan'da her yıl 3 Mart'ta Devlet Bayrak Günü resmi etkinliklerle kutlanıyor.