Kimyasal hadım nedir, kimlere uygulanır?” ve “Türkiye’de kimyasal hadım uygulanacak mı?” sorularının yanıtları yoğun şekilde araştırılıyor. Türkiye’de 2015 yılında Özgecan Aslan cinayeti ile gündeme gelen kimyasal hadım konusunda bir ilerleme olup olmadığı merak edilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi…

Kimyasal Hadim C

KİMYASAL HADIM NEDİR, KİMLERE UYGULANIR?

Tıpta, "Kimyasal kastrasyon" olarak yer alan kimyasal hadım bir kişinin cinsel dürtülerini azaltmak veya kontrol altına almak amacıyla kimyasal maddelerin kullanılması ile gerçekleştirilen bir uygulamadır. Kimyasal hadım, genellikle hormon ilaçları kullanılarak gerçekleştirilir ve kişinin cinsel isteğini ve libidosunu düşürür.

Kimyasal hadımda çoğunlukla erkeklerde erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesini düşüren ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar, vücudun doğal testosteron üretimini engelleyerek veya bloke ederek cinsel dürtülerin azalmasına neden olur.

Kimyasal Hadim B

TÜRKİYE’DE KİMYASAL HADIM UYGULANACAK MI?

Son günlerde gündemden düşmeyen kimyasal hadım cezası ile ilgili bir yönetmelik 2015 yılında Özgecan Arslan cinayetinin ardından çıkarıldı ancak Danıştay, yönetmelikteki "cinsel isteğin yok edilmesi" gibi tanımların yasada yer almadığına hükmetti ve yaptırım hakimin takdirine bırakıldı.

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda 'Hadım Yönetmeliği' olarak bilinen 'Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’in en kritik maddesini durdurdu.

Danıştay, yönetmeliğin yasal dayanağı olan İnfaz Kanunu’nun 108. maddesindeki "Tıbbi tedaviye tabi tutulma ve tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğüne' vurgu yaptı.

Kararda, yönetmeliğin 7/1. maddesinde "Cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem" ifadesine yer verilerek, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidildiği ve 'tıbbi tedavi' kavramından ayrılındığını belirtildi.

Kimyasal Hadim D

BAKAN TUNÇ’UN KİMYASAL HADIM AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuyla ilgili açıklamasında “Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu, maddenin uygulamaya geçirilmesinin gündeme gelebileceğini” ifade etti.

Editör: Şenay Yurtalan