Son haftalarda halka arz olan şirket sayısında da halka arzlara katılan yatırımcı sayısında da ciddi bir düşüş yaşandı. Halka arza katılan yatırımcı sayısı 4 milyon yatırımcıdan 400 bin yatırımcı sayısına kadar geriledi. Yüksek mevduat getirisine bağlı olarak gelişen bu durumun geçici olduğunu ifade eden Bulls Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de faizlerin düşüş sinyali verdiğini söyledi. Ülkemizde faizlerin yılsonuna doğru gerileme eğilimine gireceği tahminini dile getiren Akkaya, Faizlerin inmesiyle borsada yatırım ortamının daha da iyileşeceğini, bu ortamda nitelikli işlerin de ayrışacağını belirtti.

Faiz indiriminin devamlılığı halinde bankacılık, gayrimenkul, otomotiv, beyaz eşya, demir-çelik gibi faize ters orantılı büyüyen sektörlerin sermaye piyasalarında daha dinamik hale geleceğini belirten Akkaya, uzun vadede katma değeri yüksek teknoloji ve know-how üretebilen firmaların halka arz olması gerektiğinin altını çizdi. 

2024'ÜN EN HIZLI BÜYÜYEN ARACI KURUMU

Bulls Yatırım Menkul Değerler’in Türkiye’nin en genç aracı kurumlarından biri olduğunu belirten Akkaya, şirketinin performansını şu sözlerle değerlendirdi; “
Şirketi satın aldığımızda 19-20 kişilik bir kadrosu bulunan şirketimiz bugüne geldiğimizde her biri konusunda uzman ve tecrübeli 90 kişilik bir kadroya ulaşmış durumdadır. Bu büyümeye paralel olarak şirketimize profesyonel ve deneyimli personelleri dahil etmeye devam ediyoruz. Şirketin bağımsız denetimden geçmiş 2023 yılsonu karı 25 milyon TL iken bu kar 2024 yılının ilk yarısında 221 milyon TL’ye ulaşmış durumdadır. Bu performansıyla Bulls Yatırım Menkul Değerler, Sermaye Piyasası Birliği’nin verileriyle 2024 yılının en hızlı büyüyen aracı kurumu olmuştur. 

8 ay öncesine kadar hiçbir halka arza aracılık etmemiş olan şirket, devralındıktan sonra halka arzlara hızlı bir giriş yaptı. İlk halka arzı olan Cem Zeytin’in halka arzını gerçekleştirildi. Halka arz sonrasında kısa süre içinde yüzde 30’un üzerinde getiri sağladı.  25 Eylül itibariyle Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri AŞ yani bilinen adıyla Binbin şirketi halka arz onayı aldı.

Binbin hakkında açıklama yapan Akkaya, "Taslak izahnameye bakılarak Binbin hakkında bir sürü eleştiri yapıldı. Ama Binbin tam bir büyüme ve teknoloji şirketi. Şirket kurucuları oldukça genç, çalışkan ve vizyoner bir ekipten oluşmuş durumda. Bu da şirkete çok ciddi bir dinamizm katıyor. Tüm dünyada teknoloji şirketlerine bu gözle bakılır ve büyüme potansiyeline bakılarak yatırım kararları alınır.

Trendyol 2009’da 300 bin dolar sermaye ile kuruluyor. 2021’de değeri 16,5 milyar dolara yükseliyor ve bu seviyeden de 1,5 milyar dolarlık yatırım alıyor. Yani Binbin gibi teknoloji firmaları sürekli yatırım yaparak büyümekteler” dedi.

“FAİZLE TERS ORANTILI BÜYÜYEN SEKTÖRLER ÖN PLANA ÇIKACAK”

Açıklamasının devamında Akkaya şu ifadeleri kullandı: Ülkemizde çok uzun yıllar sermaye piyasalarında hisse senedine yatırım yapan yatırımcı sayısı 1 milyon seviyelerindeydi. Bu 1 milyon yatırımcının önemli kısmı da tutar olarak küçük bakiyelerden oluşmaktaydı. 2019 ve 2020 yılında özellikle halka arzların revaçta olması Pandemi ve düşük faiz ortamından kaynaklanan alternatifsizliğin etkisi ile hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcı sayısı 1 milyondan 8 milyon seviyesine kadar gelmiştir. Yatırımcı sayısındaki bu önemli artış sermaye piyasalarımızın tabana yaygınlaşması için çok önemli bir kazanım olmuştur. Halka arzların zirve yaptığı noktada halka açılan firmalara yaklaşık 4 milyon kişi başvuruda bulundu. Şuanda faiz getirisi daha cazip durumda. Yüzde 15-20’den yüzde 45-50 mevduat getirisi olan bir faiz ortamına ulaştık. Risksiz kazancın bu kadar yüksek olduğu bir ortamda halka arzlara da ilgi düştü. Şuanda yaklaşık 400-500 bin kişi halka arzlara katılıyor.  

Türkiye’de de faizlerin inmeye başlamasına paralel olarak borsada yatırım ortamının daha da iyileşeceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde halka arza katılım sayısının tekrar artacağını, katma değeri yüksek, savunma sanayimize, teknolojik gelişmemize katkıda bulunacak aynı zamanda ihracatımızı da güçlendirecek nitelikli firmaların halka arz piyasasında ayrışacağını düşünüyoruz.

Şuanda halka arz olmayı bekleyen, planlayan çok sayıda şirket var. Halka açılmak şuan cazip mi? Kimler halka açılabilir?  Sorusuna ise  “Biz halka arzı firmalara kurumsallaşma,  invosyon, rekabet gücü açısından her zaman öneriyoruz. Halka arz, şirketleri kurumsallaşarak sürdürülebilir bir gelecek sağlıyor. Uluslararası rekabet güçlerini de sağlayabilmek adına halka açık olmak son derece önemli. Şu an halka arzlara ya katılım düşük görünse de gelecek umut verici. Bizler Bulls ailesi olarak her zaman iyimserlikten beslendik, kötümserler sadece haklı çıkar ama iyimserler kazanır” yanıtını verdi.

Editör: Ceyda Taylan