Hukuk savaşını kazanan 9 astsubay ( S.Ş., G.T., F.Y., O.A., A.N. , E.B., F.D., O.G.Ç., M.Y.) yargı kararına bağlı olarak 2 Eylül 2024 tarihinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde subaylık eğitimine başladı. 1 astsubay ise karardan önce emekli olduğu için eğitime başlatılmadı. Subaylık eğitimine başlayan 8 astsubay, bu kararın Danıştay İdari Dava Dairleri Kurulu’nda onanması halinde büyük emek harcadıkları, uzun yıllardır hayalini kurdukları subaylık statüsüne kavuşacak.

BÜYÜK ŞOK YAŞADILAR

Jandarma Genel Komutanlığı, 2010 yılında Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Sınavı düzenledi. 9 astsubay ( S.Ş., G.T., F.Y., O.A., A.N. , E.B., F.D., O.G.Ç, M.Y.) yazılı ve mülakattan oluşan sınavda çok başarılı olmalarına rağmen, mülakat sınavından iki saat sonra açıklanan sınav sonuçlarında isimlerini göremeyince büyük bir şok yaşadı. Gerek sınav sürecinde gerek sınav sonuçların açıklanması sonrasında, geçmiş yıllardaki sınavlarda olmayan, çok garip ve hukuka uygun olmayan uygulamalar olduğunu tespit eden astsubaylar başarısızlık işleminin iptali için yargı yoluna başvurdu. 

'YANLIŞ SORU'LARA 'DOĞRU' CEVAP

9 astsubay sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Ancak dava sürecinde birçok maddi delil mevcut olmasına rağmen mahkeme davayı kesin olarak ret etti. Özellikle yargılama sürecinde yazılı sınav evraklarına müdahale edildiği, sınav kâğıtlarında doğru cevapların silinip değiştirildiği, kriminal inceleme ile bu usulsüzlüğün tespit edilebileceği belirtildi. Sınavda yaklaşık 10 sorunun yanlış olmasına rağmen sınavı kazandığı iddia edilen kişilerin yanlış soruyu “doğru” diye ortak cevapladıkları iddia edildi. Ancak tüm bunlara rağmen mahkemece hiçbir delil incelenmeden kesin olarak davanın reddine karar verildi.

FOYALARI 15 TEMMUZ'DAN SONRA ORTAYA ÇIKTI

15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimi sonrası yapılan soruşturma ve araştırmalar gerçeği gün yüzüne çıkardı. 2010 yılında Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Sınavı’nı kazanan 38 astsubayın 33’ü FETÖ/PDY’den soruşturma geçirdi. 29 tanesi darbeye doğrudan karışması veya örgüt üyeliği nedeniyle KHK ile meslekten atıldı. Ayrıca davanın reddine karar veren Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin asker üyesi iki kurmay subay da FETÖ/PDY üyesi oldukları için KHK ile ilişikleri kesildi ve cezalandırıldı.  

TÜM SINAVLARA MÜDAHALE ETMİŞLER

Yine bu süreçte FETÖ/PDY terör örgütünün 2010 yılından itibaren özellikle TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda yapılan tüm sınavlara müdahale ettiği ve yüzde 100 esasına göre çalıştığı ortaya çıktı. 

ASKERİ MAHKEMELER KAPANDI, DOSYA DANIŞTAY’A GİTTİ

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasından yaşanan sürece bağlı olarak 9 astsubay yeniden yargılanma talebi ile tekrar Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak 15 Temmuz sonrası askeri mahkemelerin kapanması nedeniyle dosya Danıştay 2. Dairesi’ne gitti. Ayrıca 9 astsubay Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi vererek sınavda usulsüzlük yapan tüm örgüt üyelerinin cezalandırılmasını istedi. 

ADALET 14 YIL SONRA GELDİ

Danıştay 2. Daire uzunca süren yargılama sürecinde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordine kurup gerçekten sınavda suç unsuru ve usulsüzlük olup olmadığını sordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 yılında yapılan Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Sınavı’nda yapılan usulsüzlüklerle ilgili ayrıntılı soruşturmanın devam ettiğini ve soruşturmada tespit edilen usulsüzlükleri bildirdi. Bunun üzerine Danıştay 2. Dairesi “yargılanmanın yenilenmesi” talebini kabul etti. 14 yıl  önce  hukuk mücadelesine başlayan astsubayların mağduriyeti verilen bu kararla sona erdi.

DANIŞTAY, 'EĞİTİME DEVAM' DEDİ

Danıştay 2. Dairesi’nin kararına bağlı olarak 8 astsubay, 2 Eylül 2024 tarihinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde subaylık eğitimine başladı. 1 astsubay yargılama sürecinde emekli olduğu için eğitime başlatılmadı. Bu astsubayın hukuk mücadelesi halen devam etmekte. Subaylık eğitimine başlayan 8 Jandarma astsubayı ise, eğitimin ilk aşaması olan intibak eğitimini başarıyla tamamladı.

GÖZLER TEMYİZDE

Danıştay 2. Dairesi’nin kararı ile subaylık eğitimine başlayan 8 astsubayın, atamaları yapıldı. Ancak karar, temyiz incelmesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda olduğu için kesinleşmedi. Bu nedenle daha büyük mağduriyet yaşamamak için 8 astsubayın gözü temyiz incelemesi yapan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda.

“YANLIŞ SORULARI BİLEREK PUAN ALDILAR”

Astsubayların avukatı, Emekli Albay Avukat Kadir Gündoğan, kendisinin yıllarca Jandarma Genel Komutanlığı ölçme değerlendirme biriminde çalıştığını belirterek “Ben o birimi ve istatistikleri çok iyi biliyorum. 2010 yılına kadar o sınavı kazananların ortalaması 80-85 puandı ama ilk defa o yıl sınava katılan 40 kişinin büyük çoğunluğu 90-95 puan aldı. Bu anormal bir puan. Hatta o sınavda 10 soru yanlış olmasına rağmen yanlış soruları da bilerek o puanları aldılar” dedi.

“TERÖR MAĞDURLARINA UMUT OLDU”

Astsubayların avukatlarından Cihan Koç ise, bu kararın Türk Hukuku ve özellikle FETÖ/PDY ile mücadele açısından çok önemli olduğunu belirterek “ Sonunda çıkan karar ‘Ankara’da Hâkimler var’ sözünü doğrulattı. Bu karar ile yargıya güven pekişti ve birçok terör örgütü mağdurları için de bir umut oldu” şeklinde konuştu.

KRİPTO FETÖ'CÜLERE SORUŞTURMA

Öte yandan 2010 yılında gerçekleştirilen Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Sınavı ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına sızmış olan kripto FETÖ’cüler ile ilgili soruşturmalar halen devam ediyor.