Sanatçılar, ressamlar, şarkıcılara eser kullanımından kaynaklı verilen telif ücreti, artık gazeteciler için de söz konusu olabilecek. Dünyada da sıklıkla tartışılan "gazeteciye telif ödenmesi" konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), medya emekçilerinin yazdığı haberlerin de birer sanat ve kültür eseri sayılması için çalışma yürütücek.

Hüseyin Yayman3

GAZETECİLERE TELİF ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ?

Çalışma sonunda meclisten geçirilecek bir kanun veya yönetmelikle, her bir gazeteci ürettiği haberle, kurumsal kazancının yanı sıra haberin başka mecralarda kullanımından kaynaklı telif ücreti almaya da hak kazanabilecek.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, haberin de bir sanat ve kültür eseri sayılarak, telif ödenmesi konusunda çalışma yapılacağı sinyalini verdi.

DÜNYADA EN ÇOK SOSYAL MEDYA KULLANAN ÜLKE: TÜRKİYE

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Yayman, Türkiye’nin dünyada en çok sosyal medyayı kullanan ülke olduğuna dikkati çekerek, “İnternette 7 saat, sosyal medyada 3 saat zaman geçiriyoruz. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip ve teknolojiyle uyumu çok fazla olan ülkelerden biri. İletişim teknolojisini çok yoğun bir şekilde kullanıyor ve son tahlilde bu bizi dijitale bağımlı hâle getiriyor, kontrol edemediğimiz bir alan ortaya çıkıyor.” dedi.

"İÇERİĞİNİZİ ALIYOR KULLANIYOR VE BUNUN YAPTIRIMI OLMUYOR"

Dijital telif konusunda ise Yayman, “Kurumsal yapılar içerik üretmek için personel, gazeteci, muhabir, televizyoncu, kameraman istihdam ederken, herhangi bir platform; bu internet de olabilir, sosyal medya mecraları da olabilir, orada bulunan bir kişi ya da bir kurum, tüzel kişilik o sizin ürettiğiniz içeriği alıyor, kullanıyor ve bunun hiçbir yaptırımı olmuyor." ifadelerini kullandı.

israil_gazze_gazeteci

Avrupa örneklerinde olduğu gibi haberin de bir sanat ve kültür eseri sayılması, telifinin ödenmesi ve emeğin karşılığını bulması noktasında bir çalışma yapmalarının şart olduğunun altını çizen Yayman, "Sözlerimin ana fikri şu; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’muzun tam da dijital kavramla 'update' edilmesi lazım, yeniden yapılanması, güncellenmesi lazım. Algoritmayı yenilememiz lazım. Bununla ilgili olarak da komisyonumuza bence çok önemli bir tarihsel görev düşüyor.” görüşünü sundu.