İstanbul yapılaşması, her geçen gün artan nüfusu ve üzerinde yer aldığı Kuzey Anadolu Fay Hattı nedeniyle deprem riski açısından 2’nci Ve 3’üncü grupta yer alıyor. İstanbul’un olası bir depremde ciddi hasarlar almasına sebep verecek olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi’nin açıklarına kadar uzanıyor.

Fay

İSTANBUL’DA BİRİNCİ DERECE RİSKLİ İLÇELER

Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Istanbul Fay

DEPREMİ EN ÇOK HİSSEDECEK İLÇELER

Uzmanların belirttiğine göre, İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığında en yaşlı ilçe olarak en çok Beyoğlu, ardından ise Fatih (Tarihi Yarımada), depremden en fazla etkilenecek ilçe olarak öne çıkıyor.

Silivri-1

Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK SEMTLER

Uzmanlar en yüsek riskli olarak; Ispartakule (Alibey Yarımadasının batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizine bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere ilçelerini ön görüyor.

Deprem2

ORTA DEPREM RİSKİ TAŞIYAN SEMTLER

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

EN AZ RİSK TAŞIYAN İLÇELER

Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler'in önemli bölümü, Kemerburgaz – Göktürk, Sultanbeyli, Beykoz'un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri, Maltepe'nin kıyıdan uzak bir bölümü, Çekmeköy, Sultangazi, Başakşehir'in büyük bölümü, Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü, Arnavutköy, Maslak, Alibeyköy.

Kaynak: haber merkezi