BRICS NEDİR, NE DEMEK?

BRICS, beş büyük gelişmekte olan ekonominin oluşturduğu önemli organizasyonlardan birisidir. BRICS ismi, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulundurmaktadır. BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınırlar ve beş ülkenin hepsi G20 üyesidir. 

B R I C S 2

BRICS, ekonomik işbirliği, kalkınma ve küresel meselelerde daha fazla etki sağlamak amacıyla bir araya gelmiştir. BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın haricinde zamanla ülke sayısı artış göstermiştir. 

B R I C S 1

BRICS ÜLKELERİ

BRICS ülkeleri 2009’dan beri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedir. Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde, bir sonraki zirve ise Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılmıştır. BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararı almış ülkeleri kapsamamaktadır. 2015 yılı itibarıyla beş BRICS ülkesi dünya nüfusunun 3.1 milyarını (%41’ini) temsil etmektedir. 24. sırada olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm üyeler nüfuslarına göre ülkeler sıralamasında ilk 10’da bulunmaktadır. 2018 yılı itibarıyla bu beş ülke toplamda 18 trilyon $ GSYİH’ye sahipler. Bu rakam dünya üzerinde 2018 yılı içerisinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değer toplamının yaklaşık %23.2’sini oluşturmaktadır. Hızla büyümekte olan ekonomilere sahip olan bu ülkeler, son yıllarda övgülere olduğu kadar eleştirilere de konu olmuştur.

Editör: Nurseli Fırat