ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklama yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle Binance CEO'su Changpeng Zhao hakkında soruşturma başlattı. Changpeng Zhao dün yaptığı açıklamada, hatasını kabul ederek sorumluluk almak amacıyla istifa ettiğini duyurdu.

binance Changpeng Zhao 3

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, düzenlediği basın toplantısında, Binance'in yasalara uymak yerine düzenlenmemiş kripto para işlemlerini kolaylaştırdığını ve suçluların Binance'ı kullanarak çalıntı fonları taşımasına olanak sağladığını belirtti.

binance Changpeng Zhao 4

Buna karşılık, CEO Changpeng Zhao yazılı bir açıklama yaparak istifasını duyurdu ve hatalarını kabul ettiğini ifade etti. Ancak, Binance'in kullanıcıların fonlarını kötüye kullanmadığını ve herhangi bir piyasa manipülasyonuna karışmadığını iddia etti.

binance eski ceo

ABD Adalet Bakanı Garland, Binance'in yasadışı fon transferlerine aracılık ettiğini ve kara para aklama ve terörün finansmanına karşı korunmasını gerektiren yasaları ihlal ettiğini belirtti. Bakan Garland, Binance'in ABD ve İranlı kullanıcılar arasında 900 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdiğini ve platformun suçlulara hizmet verdiğini vurguladı.

binance Changpeng Zhao 2

Ayrıca, Hazine Bakanı Janet Yellen, Binance'in ABD yasalarını ciddi şekilde ihlal ettiğini ve yasadışı faaliyetlere olanak sağladığını söyledi. Yellen, çocuk istismarı, uyuşturucu ticareti ve terörizm gibi suçlara ilişkin verilere erişildiğini belirtti.

binance Changpeng Zhao 7

Son dakika gelişmesi olarak, Binance Kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao'nun kara para aklama ve banka dolandırıcılığı suçlamalarını kabul ederek istifa ettiği bildirildi. ABD hükümeti, Binance'e toplamda 4,3 milyar dolar ceza verileceğini duyurdu. Hazine Bakanlığı açıklamasında, Binance'in FinCEN ile yapılan anlaşma kapsamında 3,4 milyar dolar ve OFAC ile yapılan anlaşma kapsamında 968 milyon dolarlık ceza ödeyeceği belirtildi.

binance Changpeng Zhao 5

ABD Hazine Bakanı Yellen, Binance'in yaptırım ihlallerine izin verdiğini ve ABD pazarından çekildiğini iddia etmesine rağmen ABD'li kullanıcılarla bağlantısını sürdürdüğünü ifade etti. Garland ise Binance'in suçlamaları kasten gerçekleştirdiğini kabul etti ve ödenecek cezanın en büyük cezalardan biri olduğunu vurguladı.

binance Changpeng Zhao 6

Bunun yanı sıra, ABD'deki düzenleyici kurumlar olan SEC, Binance ve CEO Changpeng Zhao'ya yönelik suçlamalarla ilgili dava açmıştı. SEC, Binance'in yapay işlem hacmi oluşturduğunu, müşterilerin parasını izinsiz kullandığını ve ABD vatandaşlarının platformu kullanmasını engelleyemediğini iddia etmişti.

binance Changpeng Zhao 8

BİNANCE'NİN KURUCUSU VE CEO'SU CHANGPENG ZHAO KİMDİR?

Changpeng Zhao, "CZ" olarak da bilinen, Çin kökenli Kanadalı bir iş insanıdır. Kripto para sektöründe öncü bir girişimci olan 46 yaşındaki Zhao, Binance CEO'su ve kurucusudur. Önceden OKCoin ve Blockchain.info gibi kripto para şirketlerinde çalışmıştır.

binance Changpeng Zhao

Changpeng Zhao, 1977 yılında Çin'in Jiangsu kentinde doğmuştur. Gençlik yıllarında ailesiyle birlikte Kanada'ya taşınmadan önce Çin'de eğitim görmüştür. Kanada'da lise eğitimini tamamladıktan sonra Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi alanında diploma almıştır. 

binance Changpeng Zhao 11

Mezuniyetinin ardından yazılım geliştiricisi olarak teknoloji endüstrisinde çalışmaya başlamış ve zamanla liderlik pozisyonlarına yükselmiş ve girişimcilik deneyimleri kazanmıştır.

binance Changpeng Zhao 10

CHANGPENG ZHAO NE KADAR CEZA ÖDEYECEK?

BD Adalet Bakanlığı'nın işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance hakkında yürüttüğü kara para aklama soruşturması, uzlaşmayla sonuçlandı. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Zhao'nun 4.3 milyar dolar para cezası ile ABD tarihindeki en yüksek kurumsal cezayı ödeyeceğini söyledi.Binance'ın yaptırım kapsamındaki şahısların platformda işlem yapmasına izin vererek kara para aklanmasına aracılık ettiği iddia ediliyordu.

binance Changpeng Zhao 9

BİNANCE'NİN YENİ CEO’SU KİM OLDU?

Yıllardır sürdürdüğü görevinden ayrılan CZ, Binance'in yeni CEO'sunu da bizzat açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Binance'in yeni CEO’su Richard Teng, CZ'in yerine geçen isim oldu.

binance yeni seo Richard Teng

Teng'in sektörde en az 30 yıllık tecrübesi olduğunun altını çizen CZ, Binance'in Richard Teng ile yepyeni başarılara imza atacağını söyledi.

binance yeni seo Richard Teng 3

BİNANCE'NİN YENİ CEO’SU RİCHARD TENG KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Richard Teng, 1971 yılında Singapur'da doğmuştur. 52 yaşındaki Richard Teng Ulusal Singapur Üniversitesi'nden muhasebe alanında lisans derecesi ile mezun olmuş ve daha sonra Chicago Üniversitesi'nden işletme yönetimi alanında yüksek lisans derecesi almıştır.

binance yeni seo Richard Teng 2
Kariyerine PricewaterhouseCoopers'ta bir denetçi olarak başladı ve ardından 1997 yılında Singapur Merkez Bankası ve finansal düzenleyici olan Monetary Authority of Singapore (MAS)'a katıldı. Teng, 13 yıl boyunca MAS'ta çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev aldı, kurumsal finans direktörü, piyasa davranışı direktörü ve baş düzenleyici görevleri gibi.

binance yeni seo Richard Teng 1
Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao’nun istifasının ardından yeni CEO Richard Teng oldu. Teng, Binance’te Bölgesel Pazarlar Başkanı olarak görev yapıyordu.
Teng, Binance’e 2021 yılının ağustos ayında katıldı.

Richard Teng

O sırada Binance Singapur’un CEO’su olarak göreve başlayan Teng, daha sonra MENA Bölge Başkanlığı, Avrupa ve MENA Bölge Başkanlığı, Asya, Avrupa ve MENA Bölge Başkanlığı ve son olarak Bölgesel Pazarlar Başkanlığı görevlerine getirildi.