AY TUTULMASI NEDİR?

Ay tutulması, Ay'ın dolunay zamanında kendi yörüngesinde dolanırken, Dünya'nın gölgesine girmesi sonucunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda görülür. Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur. Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

AY TUTULMASI NE ZAMAN?

Yılın ikinci Ay Tutulması 18 Eylül'de saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek ve parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek.

Ay Tutulması 5

PARÇALI AY TUTULMASI NEDİR?

Parçalı Ay tutulması, çıplak gözle izlenebilen bir gök olayıdır. Parçalı Ay Tutulması'nda Ay'ın bir kısmı Dünya'nın yarı gölgesine değil, tam gölgesine girmektedir. Bu durumda ay yüzeyinde fark edilebilir bir gölge oluşur ve bu tutulma çıplak gözle dahi net bir şekilde görülebilir. Ay parçalı gölge konisine gireceği için parlaklığında azalma hissedilmemiştir.

Ay Tutulması 3

PARÇALI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

Yılın ilk tutulması Mart ayında yaşanmış, ancak bu tutulma Türkiye'den görülememişti. Parçalı Ay Tutulması, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak. 

Ay Tutulması 1

AY TUTULMASI ETKİLERİ NELER?

18 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek Parçalı Ay Tutulması, Astroloji alanında önemli bir olay olarak nitelendiriliyor. Ay Tutulmasının, ilişkiler, kariyer, finans ve sağlık gibi birçok alanda değişim ve dönüşümü beraberinde getireceği öngörülüyor.

Editör: Nurseli Fırat