Türkiye'nin gururu ve ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) önemli bilimsel deneylere imza atıyor. Alper Gezeravcı, ISS'de bulunduğu süre boyunca 13 farklı deney çalışmasını sürdürecek. Bugün ise, uzay görevinin kritik aşamalarından birine daha adım atıyor.

Infografik Turkiye 13 Deney 16012024 Aa

UZAYDA MIKROALG YAŞAM DESTEK ÜNİTELERİ ÜZERİNE ÇALIŞMA

Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun sorumluluğundaki "UzMAn" deneyi kapsamında, Gezeravcı, uzaydaki mikroalg yaşam destek üniteleri üzerine yoğunlaşacak. Bu bilimsel çalışma, dünyada zorlu koşullara uyum sağlayan mikroalg türlerinin, yerçekimsiz ortamda nasıl bir büyüme ve dayanıklılık sergilediğini test edecek. Ayrıca, metabolik değişiklikler, karbondioksit yakalama performansları ve oksijen üretim kapasiteleri gibi kritik faktörler de incelenecek. Bu deney, kapalı sistemler için yaşam destek ünitesi geliştirilmesi için önemli bir adım niteliğinde.

Alper Gezeravci 20012024 Aa 2

GEN ARAŞTIRMASINA YENİ BİR BOYUT: CRISPR-GEM DENEMESİ

Astronot Alper Gezeravcı'nın yürüteceği ikinci deney ise, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Tuğçe Celayir'in proje yöneticisi olduğu, mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğini araştırmak üzerine. Bu çalışma, uzay görevleri sırasında biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin temelini oluşturan bitkilerin, çeşitli stres faktörleri karşısında nasıl bir savunma mekanizması geliştirdiğini anlamak ve geliştirmek amacı taşıyor. CRISPR teknolojisi, mikro yerçekimi ortamında bitkiler üzerindeki etkinliğini gözlemleyerek, uzay koşullarında bitki yetiştiriciliğine yeni bir perspektif kazandıracak.

Alper Gezeravci 20012024 Aa 4

TUZ GÖLÜ'NDEN UZAYA: EXTREMOPHYTE PROJESİ

Astronot Alper Gezeravcı, bu kapsamlı bilimsel yolculuğuna, Tuz Gölü'nden alınan endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkisinin uzay ortamındaki fizyolojik ve moleküler tepkilerini araştıran "EXTREMOPHYTE" projesiyle başlamıştı. Bu proje, uzayın zorlu şartlarına dayanıklı bitki türlerinin incelenmesi ve uzayda sürdürülebilir yaşam destek sistemleri için potansiyel çözümler sunma hedefiyle yola çıkmıştı.

Alper Gezeravci (11)

Astronot Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği bu deneyler, Türkiye'nin uzaydaki bilimsel araştırma kapasitesini ve vizyonunu gözler önüne seriyor. Uzayda gerçekleştirilen bu kapsamlı ve inovatif çalışmalar, hem Türkiye'nin bilimsel başarılarını hem de insanlığın uzaydaki geleceğine katkı sağlamayı amaçlıyor.