1 Mart'ta İstanbul Eyüpsultan'da duran ATV aracına çarparak 1 çocuk babası Oğuz Murat Aci'yi hayattan koparan 16 yaşındaki T.C., olayın ardından annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçtı. Anne ve oğlun kaçışı sona erdi ve T.C. tutuklandı. ABD'li savcı, 21 sayfalık tutukluluk mütalaasını açıkladı.

Timur Cihantimur Eylem Tok 17032024 1

İADE ANLAŞMASI VE SÜREÇ

Gazeteci Emrullah Erdinç'in yayınladığı belgeye göre, T.C.'nin davasında savcılık mütalaasında şu ifadelere yer verildi:

- ABD ile Türkiye arasında 1 Ocak 1981 tarihinden bu yana iade anlaşması bulunmaktadır.
- Suçluların iadesi süreci yürütme yetkisi altında olup, yargının rolü sınırlıdır. Mahkemeler, anlaşma, yasa ve içtihatlara göre iade için gerekli şartların karşılanıp karşılanmadığını değerlendirir. Nihai karar Dışişleri Bakanı tarafından verilir.
- Mahkemeler, sanığın suçlu olup olmadığına değil, suçlamalar için yeterli delil olup olmadığına karar verir.
- Sanık, yalnızca sunulan delilleri açıklamak için delil sunabilir, bunları çürütemez. İade duruşmalarında, yabancı ülkenin adalet sisteminin adil olup olmadığını veya sanığın nasıl muamele göreceğini araştırmak mahkemenin görevi değildir. Bu hususlar, Dışişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilir.

Timur Cihantimur Eylem Tok 17032024

TÜRKİYE'NİN İADE TALEBİNİN ALTI ÇİZİLDİ

Mütalaada Türkiye’nin iade talebine de şu şekilde vurgu yapıldı:
- Türkiye, T.C.'nin iadesini talep etmiştir ve T.C., 14 Haziran 2024 tarihinde özel bir okula kayıt yaptırmaya çalışırken Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuklanmıştır. Hâlihazırda gözaltında bulunmaktadır.

Bulent Cihantimur Eylem Tok Timur Cihantimur 15032024 1

HIZ SINIRINA UYMAMA VE KAÇIŞ

Mütalaada T.C.’nin işlediği suç şu şekilde özetlendi:
- Sanık T.C., 31 Mart 2024'te Türkiye’de, 30 km/s hız sınırı olan yolda 170-180 km/s hızla giderken yol kenarındaki kişilere çarpmış, bir kişinin ölümüne ve diğerlerinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Kazadan hemen sonra polise ve acil durum ekiplerine haber vermeden olay yerinden uzaklaşarak ABD’ye kaçmıştır.

Ayse Ceren S Ve Timur Cihantimur 15032024

KEFALET TALEBİNE RET

Kefalet talebinin kabul edilmemesi gerektiğine dair ifadeler ise şöyle:
- 16 yaşında Porsche kullanması, ailesinin maddi gücü ve uluslararası nüfuzu, sahte pasaportla başka ülkelere gitme şüpheleri nedeniyle kefaletle serbest bırakılması uygun görülmemiştir.
- Kefaletle serbest bırakılma, ABD'nin iade anlaşmasını ihlal etmekten doğacak itibar kaybının yanında ölçülemez bir kayıp olacaktır.
- T.C., geçmiş davranışları nedeniyle kaçma riski taşımaktadır. Mahkeme, kaçma riskini engellemek için kefaleti uygun bulmamaktadır. T.C.’nin yaşı gibi özel durumlar da kefalet için yeterli sayılmamaktadır.

Eylem Tok Timur Cihantimur

İADE İŞLEMİNE KADAR TUTUKLULUK DEVAM

C.T.’nin kaçma riskinin bulunduğunu hatırlatan Amerikalı savcı, mütalaada kefalet talebine şu ifadelerle karşı çıktı:
- Amerika Birleşik Devletleri, T.C.'nin iade işlemleri tamamlanana kadar gözaltında tutulmasını talep etmektedir. Bu, anlaşma yükümlülüklerine uyumu ve kaçma riskini önlemeyi amaçlamaktadır.