Milyonlarca vatandaşın yakndan takip ettiği emeklilik sistemi ile ilgili detaylar yakından takip edilmeye devam ediliyor. Faruk Erdem, merakla beklenen emeklilik sistemini tek tek anlattı. Çalışanlar, yeni emeklilik sisteminin çıkması ile birlikte ikinci maaş hakkına da sahip olacak. Emeklilik sistemi sil baştan değişecek. İşte detaylar... 

Para Stok Turk Lirasi Getty 1853-2

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER 

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni emeklilik sistemi hazırlıkları devam ediyor. 2024 sonuna yetişmesi planlanan emeklilik sistemi ile birlikte her yıl düşen aylık bağlama oranı sorunu ortadan kalkacak. Yeni emeklilik sisteminde, çalışanlar en yüksek maaş alacakları yıla göre emekli olacak. Böylece çok çalışanın çok emekli maaşı alacağı bir sisteme geçilmiş olacak. Türkiye’de şu anda uygulanan emeklilik sisteminde emekli maaşı hesaplanırken 2000 öncesi için farklı, 2000-2008 arası için farklı ve 2008 sonrası için farklı yöntemler kullanılıyor. Bu da aylık bağlama oranının düşmesine sebep oluyor. Yeni düzenleme sonrasında Artık tek bir formül üzerinden emekli maaşı hesaplaması yapılacak. Böylece emeklilerin gelir kaybının önüne geçilmiş olacak. 

Para A-3

EMEKLİYE İKİNCİ MAAŞ MÜJDESİ 

AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan Yeni düzenlemede emekliye ikinci maaş sürprizi de var. Mevcut durumda uygulanan bireysel emeklilik sisteminden farklı olarak tamamlayıcı emeklilik sistemi gelecek. Bireysel emeklilik sisteminde sadece işçi ve devlet sisteme katkı sağlarken Tamamlayınca emeklilik sisteminde işveren de sistemin içinde olacak. Böylece emeklilikte 2. Maaş fırsatı ortaya çıkmış olacak.

Para L

2025 YILINA YETİŞECEK

Ak Parti grup başkanı Abdullah Güler Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış ve emeklilik sistemine ilişkin çalışmaların sürdüğünü duyurmuştu. Faruk Erdem, yeni emeklilik sisteminin 2025 yılına yetişmesi için hazırlıkların devam ettiğini söyledi. Çünkü 2025 yılında emekli olmamak için vatandaşlar dilekçe vermeye başladı ve SGK’da önemli bir yoğunluk yaşanıyor. Bunun önüne geçilebilmesi için bir an önce yeni düzenlemenin hayata geçmesi bekleniyor.

Editör: Yağmur Güzel