Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, köşe yazısında restorasyonu sona eren ve müze olarak halkın ziyaretine açılacak olan Yıldız Sarayı'nı yazdı. 

Ahmet Hakan yazısında:

6689Afa15A4879F5Eb965Bef

BURASI HAMİD BAHÇESİ

BURAYA Hamid Bahçesi de deniyormuş. Aslına uygun peyzaj çalışmasıyla bahçe, tarihi özelliklerini koruyarak ortaya çıkarılmış. Bahçenin içinde yukarıdan bakıldığında eski harflerle “Hamid” yazısının okunduğu kocaman bir havuz var. Havuz dediğime bakmayın. Bir tür nehir bu. İçinde özel kayıklarla seyahat edilebiliyor. Yazın en sıcak gününde püfür püfür esen çok büyük bir park bu. 19 Temmuz’dan itibaren bu bahçe de halka açılacak. 

6689Afe35A4879F5Eb965Bfa

SULTAN’IN TİYATRO BİNASI

Yıldız Sarayı’nın içinde küçük bir tiyatro binası da var. Klasik Batı Müziği konserlerinin de icra edildiği bu salonda Abdülhamid’in özel bir bölmesi var. Üst katında duvarları işlemeli localar dikkat çekiyor. İçindeki restorasyon çalışmaları sürüyor bu binanın. Açılışı bir sonraki aşamada yapılacak. 

6689Afc75A4879F5Eb965Bf8

YASİN YILDIZ: YETKİN, LİYAKATLİ VE İŞBİLİR

Milli Saraylar İdaresi Başkanı Dr. Yasin Yıldız ve Başkan Yardımcısı Adnan Gayhan’la gezdik sarayı. Yasin Yıldız, konusuna hakim bir isim. Yurtdışında tarihi saraylarda yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Aslına uygun restorasyon konusunda son derece hassas. Bilim insanlarıyla çalışıyor. Müthiş bir ekibi var. Yardımcısı Adnan Gayhan da dikkati, özeni ve tamamlayıcılığıyla göz dolduruyor. Her iki isimle de geçmişte beraber çalışmışlığımız var. İkisini de çalışma hayatına ilk atıldıklarında tanıyorum. Ancak kendileriyle ilgili görüşlerimde bunun zerre kadar etkisi yok.


6689B0065A4879F5Eb965C02

NADİDE ESERLER KÜTÜPHANESİ

Yıldız Sarayı’nın içinde yer alan kütüphanede birbirinden değerli el yazması eserler var. Muhibbi Divanı’nı inceledim. Muhteşemdi. Matrakçı Nasuh’un 5 yüz yıllık el yazması eseri ise çok iyi korunmuştu. Bu arada Sultan Hamid’in sıkı bir Sherlock Holmes hayranı olduğunu biliyorduk. İngiltere’de çıkar çıkmaz tercüme ettirip yurda getirttiği söyleniyordu. Kütüphanede bunun kanıtını da buldum. Bunlar da eski harflerle yazılmış Sherlock Holmes romanları. 

6689B04F5A4879F5Eb965C05

HAMİD’İN MARANGOZLUĞU

Ö gördüğünüz bu masa, Abdülhamid’in marangozluk çalışmaları yaparken kullandığı masa. Bunun üzerinde ağaçlara şekil veriyormuş. Marangozluk malzemeleri de müzede görülebilecek. Bu arada Yıldız Sarayı içinde açılacak olan köşklerde, kasırlarda ve kütüphanede Abdülhamid’in planlarını çizdiği mobilyalar da yer alıyor. Bu sandalyenin ise Abdülhamid tarafından yapıldığı belirlenmiş.