Sabah'ın haberine göre Araştırma Grubu, yaklaşık 22 yıldır dünyada az bilinen üç örümcek takımının sistematiği üzerinde çalışıyor. Bunlar ise, kırbaç örümcekleri (Amblypygi), güneş örümcekleri (Solifugae) ve kırbaç akrepleri (Thelyphonida)'ydi. Antarktika dışındaki tüm kıtalarda 30'dan fazla ülkeye seyahat eden ekip, son dönemde Buthiddae ailesinden gelen akreplerde bulunan ham zehrin kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik ve antiproliferatif etkilerini araştırmaya yoğunlaştı. Geçen Aralık'ta, Meşhed Ferdowsi Üniversitesi Biyoloji Bölümü ekibi, Prof. Prendini'nin ekibiyle batı ve güneybatı İran'da görülen Buthiddae ailesinden gelen Hottentotta Saulcyi akrebini araştırmaya başladı.
10 BİN KİLOMETRE KAT EDEREK TÜRKİYE'YE GELDİ
Akrepler konusunda oldukça tecrübeli olan Prof. Prendini, Hottentotta Saulcyi'nin izlerinin Mardin'e kadar uzandığını keşfetti. Geçen ay yaklaşık 10 bin kilometre kat ederek Türkiye'ye gelen Prendini, Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvurarak bilimsel araştırma izni aldı. Ardından da Batman, Şırnak ve Hakkâr'de yayılım gösteren akrepleri toplamaya başladı.
YASAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM DEMİŞTİ
Dünyanın en değerli sürüngenleri için binlerce kilometre yol kat eden Prof. Prendini, bu hayvanların endemik floraları dışına çıkmalarının yasak olduğunu bildiği halde akreplerle birlikte 12 Mayıs'ta ABD'ye dönmek için İstanbul Havalimanı'na geldi.
Şüpheli hareketleri kameralardan takip edilen Prendini, 4 havalimanı polisi tarafından durdurularak valizi aranınca hayvanlar ortaya çıktı. Özel bölümlerden 88 şişe akrep zehri, 58 klipsli poşet içerisinde ülkemizde bulunan yaklaşık 1500 zehirli endemik akrep ve tarantula buldu. İfadesinde ise hayvanları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden topladığını ancak bunun yasak olduğunu bilmediğini öne sürdü.