Yurt dışından getirilen kayıt dışı mobil cihazların Türkiye'de kullanım süresi 120 günden 180 güne çıkarılıyor. Bu duyuru, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya tarafından açıklanan yeni bir düzenlemenin parçası olarak geldi. Zafer Sırakaya, e-Devlet kapısı üzerinden 'Geçici İletişim' başvurusu yapılması halinde, kullanıcıların mobil cihazlarının kullanım süresini her biri 30 gün olmak üzere iki kez uzatabileceklerini belirtti. Tanınan bu yeni hakla birlikte 120 günlük sınırlama 30+30 gün artırılmasıyla 180 güne çıkartılmış oluyor.

Zafer Sırakaya'nın sosyal medyada paylaştığı infografiğe göre bu süre uzatımı, vatandaşların yurt dışından getirdikleri mobil cihazlarını Türkiye'de 180 güne kadar kayıt yaptırmadan kullanabilmelerine olanak sağlıyor. Bu uzatma, ilk 120 günlük süre dolmadan e-Devlet üzerinden başvuruda bulunanlar için geçerli olacak ve yabancı cep telefonlarını daha uzun süre kullanmalarına olanak tanıyacak.

Ayrıca, özellikle yurtdışından gelen emekliler için bu yeni uygulama kapsamında geçici olarak ithal edilen araçların kalış süresinin de 4 yıla çıkarılması öngörülüyor.

EMEKLİLERE AİT ARAÇLARIN KALIŞ SÜRESİ 4 YILA ÇIKARILIYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, yurtdışında yaşayan emeklilerin Türkiye'ye geçici olarak araç getirmelerine ilişkin önemli bir güncelleme yapıldığını açıkladı. Zafer Sırakaya'ya göre, araçlarını geçici olarak Türkiye'ye getiren emeklilere başlangıçta 730 günlük bir süre tanınıyor. Bu sürenin tamamının kullanılmasının ardından, yurt dışından gelen emeklilerin araçlarını tekrar yurt dışına çıkarmalarına gerek kalmadan, araçlarının Türkiye'deki kalış süresini bir defaya mahsus olmak üzere 730 güne kadar uzatabileceklerini sözlerine ekledi. Bu yeni düzenlemenin 2024 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Zafer Sırakaya tarafından paylaşılan infografik, yeni düzenleme kapsamında yurtdışında yaşayan emeklilerin Türkiye'ye geçici olarak ithal ettikleri araçların kalış süresinin dört yıla uzatılacağını gösteriyor. Bu emekliler, araçlarının Türkiye'deki kalış süresini bir defaya mahsus olmak üzere iki yıl daha uzatmak için başvuruda bulunabilecek. Bu uzatma, aracın Türkiye'den ayrılmasına ve ülke dışında 185 gün beklemesine gerek kalmadan verilebilecek. Kalış süresini uzatma seçeneği, halihazırda Türkiye'de bulunan araçlar için de geçerli. Her iki yeni politikanın uygulanmasına 1 Ocak 2024 tarihinde başlanması planlanıyor.