Sosyal medyada son günlerde gündemden düşmeyen Yurt dışı çıkış harç ücretleri konusu araştırılıyor. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ederken, teklifin ikinci bölümünde yer alan ve yurt dışı çıkış harcının yükseltilmesini öngören 51'inci madde kabul edildi.
Peki yurt dışı çıkış ücreti nedir, ne kadar? Yurt dışı çıkış ücreti arttı mı? İşte güncel yurt dışı harç ücretleri..

pasaport-26122023-13

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇ ÜCRETİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurt dışına çıkış yapan yolculardan talep edilen yurt dışı çıkış harcı, yurt dışına seyahat eden vatandaşlardan alınan bir vergidir. Türkiye'den yurt dışına seyahat eden vatandaşlardan alınan bir vergi olan yurt dışı çıkış harcı, pasaport kontrolü sırasında ödenir ve alınan gelir genel olarak ülke ekonomisine katkı sağlar.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL?

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ederken, teklifin ikinci bölümünde yer alan ve 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 500 liraya yükseltilmesini öngören 51'inci madde kabul edildi. Yurt dışı çıkış harcı Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL idi. Mart 2022'de 150 TL'ye yükseltilmişti. 2024 yılı itibarıyla 150 TL olarak uygulanırken, 51'inci madde kabul edildi ve yurt dışı çıkış harcı 500 liraya yükseldi.

pasaport-26122023-12

YURT DIŞI HARCINDAN KİMLER MUAF

TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un yaptığı açıklamaya göre bu kişiler yurt dışı çıkış harcı ödemekten muaf tutuldu: "Yurt dışında oturma izni olanlar, 7 yaşından küçük çocuklar, Pasavan sahipleri (Sınır bölgelerinde yaşayanlar için verilen belge), KKTC’ye gidenler, Ticari amaçlı seyahatler."

Editör: Nurseli Fırat