YÜKSEK TANSİYON NEDİR?

Yüksek tansiyon, kalbin kanı pompalarken arter duvarlarına uyguladığı baskının yani kan basıncının normalden yüksek olması durumudur. Normal kan basıncı genellikle 120/80 mmHg olarak kabul edilmektedir. Yüksek tansiyon ise, genellikle 140/90 mmHg ve üzeri olarak tanımlanmaktadır. Yüksek tansiyonu olan birinin kalbi, vücutta kan pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu durum zamanla kalbe ve diğer organlara ve kan damarlarına ekstra yük bindirerek hasara neden olabilmektedir. Ayrıca yüksek tansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, felç, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok ciddi hastalığı tetikleyebilmektedir.

Yüksek Tansiyon 1

TANSİYONA NE İYİ GELİR?

Yüksek tansiyon, dünya genelinde yaygın hastalıkların başında gelmektedir. Yüksek tansiyonu önlemek ve vücut sağlığını korumak için özellikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Yüksek tansiyon riskini artıran en önemli faktörlerden biri sağlıksız beslenmedir. Özellikle tuz içeriği yüksek olan besinleri tüketmek tansiyonu tetiklemektedir.

Yüksek Tansiyon 3

Bazı besinler yüksek tansiyonu önleyerek yüksek tansiyon riskini ortadan kaldırabilmektedir. Tansiyonu dengede tutmak için mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekmektedir. American Heart Association (AHA) "Potasyum açısından zengin besinler, hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyonu yönetmede önemlidir çünkü potasyum sodyumun etkilerini azaltır. Ne kadar fazla potasyum yerseniz, idrar yoluyla o kadar fazla sodyum kaybedersiniz" açıklamasında bulundu.

Yüksek Tansiyon 2

YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELEN BESİNLER

Yüksek tansiyona iyi gelen, kan basıncını dengeleyen bazı besinler aşağıda yer almaktadır. Bu besinler genel olarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak tansiyonu yönetmeye yardımcı olabilir. Ancak, beslenme düzeninizi değiştirirken veya tansiyonunuzla ilgili herhangi bir sorun yaşarken bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Yüksek Tansiyon 5

MUZ

Potasyum zengini meyveler arasında muz yer alıyor. Muz vücuda olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Muzlar genellikle potasyumun vazgeçilmez bir kaynağı olarak düşünülür. Her 100 gram muz için yaklaşık 330 mg potasyum alırsınız. Muz, sodyumun vücuttan atılmasına yardımcı olabilir ve kan basıncını düzenlemeye destek olur.

Yüksek Tansiyon 9

ISPANAK

Ispanak içerisinde yüksek miktarda potasyum, magnezyum ve folat içerir. Ispanak yemek kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Yüksek Tansiyon 8

KURU KAYISI

Kuru kayısı, özellikle Türkiye'nin önde gelen tarım ürünlerinden biridir ve dünya çapında yüksek kalitesiyle tanınır. Türkiye, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Yüksek Tansiyon 7

CEVİZ

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan bu kuruyemişler, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olabilir. Ceviz ve badem Omega-3 bakımından çok zengindir. Bu kuruyemişleri tüketmek tansiyonu dengeler.

Yüksek Tansiyon 6

YABAN MERSİNİ

Antioksidanlar açısından zengin olan yaban mersini, damar sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını olumlu etkileyebilir.
 

Editör: Nurseli Fırat