ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.
245 SINAV MERKEZİNDE UYGULANACAK
Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, 3 milyondan fazla adayın başvurduğu ve üç oturumdan oluşan sınavın 245 sınav merkezinde yapılacağını belirtti. 2024-YKS'ye ilişkin detayları paylaşan Ersoy, sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salon, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salon, Yabancı Dil Testi (YDT) için ise 1028 bina ve 11 bin 44 salon kullanılacağını bildirdi.
SORU DAĞILIMLARI VE SÜRELER
Prof. Dr. Ersoy, sınavın soru dağılımları ve süreleri hakkında bilgi verdi. 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak TYT'de, Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve adaylara 165 dakika süre verilecek. 9 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak AYT'de, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40, Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Aynı gün saat 15.45'te gerçekleştirilecek YDT'de ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak ve adaylara başvuruda bildirdikleri yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.
ENGELLİ ADAYLARA EK SÜRE
Bu yıl yapılan düzenlemeyle, ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilmesi kararlaştırıldı. Bayram Ali Ersoy, bu yeni uygulamayı hatırlatarak, sınavın tüm adaylar için eşit şartlarda geçmesini sağlamak amacıyla gereken tüm önlemlerin alındığını vurguladı.
EMNİYET TEDBİRLERİ
ÖSYM Başkanı Ersoy, sınavların güvenliği için emniyet tedbirlerinin de alındığını belirtti. Sınavların yapılacağı tüm il ve ilçelerdeki sınav koordinatörleriyle sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Ersoy, sınav evrakını taşıyan nakil araçlarının Ankara'dan sınav merkezlerine güvenli bir şekilde ulaşması ve sınav bitiminde geri dönüşlerinin emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları koordinesinde sağlandığını söyledi. Üç oturumda sınav güvenliğini sağlamak amacıyla toplam 63 bin 463 emniyet personelinin görev yapacağını da sözlerine ekledi.
ULAŞIM VE KOORDİNASYON
ÖSYM Başkanı, sınav yerlerine ulaşımda adayların son dakikaya kalmamaları için hatırlatmalarda bulundu. Aday ve görevlilerin sınav binalarına ulaşımlarında sorun yaşamamaları için paydaş kurumlarla koordinasyon kurulduğunu belirtti. Ayrıca, sınava girecek adayların sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı T.C. kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerektiğini hatırlattı.
NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK OLACAK
Ersoy, sınav günlerinde nüfus müdürlüklerinin açık tutulacağını bildirdi. T.C. kimlik kartını veya nüfus cüzdanını sınav günü kaybeden adaylar için il veya ilçe nüfus müdürlüklerinin sınav günlerinde hizmet vereceğini belirtti. Adayların, mağduriyet yaşamamaları için bu konuda dikkatli olmalarını istedi.
KAPALI MATBAA DÖNEMİ
Ersoy, soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için görev yapan personelin yaklaşık 40 gündür izole kapalı matbaa döneminde çalıştığını hatırlattı. Bu süreçte sınav güvenliğinin özel sistemler ve 7 gün 24 saat emniyet güçlerinin nöbetiyle sağlandığını ifade etti. YKS için bu yıl 5,5 milyona yakın soru kitapçığı basıldığını ve 1500 ton kağıt kullanıldığını belirten Ersoy, kapalı matbaa döneminde görev yapan personelin, YDT'nin 9 Haziran'da tamamlanmasıyla merkezden çıkarak aileleriyle buluşacaklarını söyledi.
1 MİLYONA YAKIN PERSONEL GÖREV YAPACAK
YKS'nin tüm aşamalarında diğer devlet kurumlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını belirten Ersoy, üç oturumda 1 milyona yakın kişinin görev alacağını ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. Ersoy, katkılarından dolayı ilgili tüm kurumlara ve sınav görevlilerine teşekkür ederek, adaylara yönelik iyi dileklerini iletti.
SINAV GÜNLERİNDE GÜRÜLTÜ UYARISI
Ersoy, öğrencilerin sınava gireceği okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Adayların sınav gününden önce sınava girecekleri binaları görmeleri ve sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde hazır bulunmalarını öneren ÖSYM Başkanı, sınava giriş belgelerinin ve geçerli kimlik belgelerinin yanlarında bulundurulmasının önemini vurguladı. Tüm adaylara başarılar dileyerek sözlerini noktaladı.