YKS ek tercih kılavuzu 2024 heyecanla bekleniyor. İlk tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte gözler ek tercih sürecine çevrildi. YKS Ek tercihler başladı mı? Ne zaman başlayacak? merak edilen sorular arasında yer alıyor. YKS sonuç sıralamalarına göre tercihlerini yapan öğrenciler, üniversitelerine yerleşti ve kayıt işlemleri sürecine dahil oldu. ÖSYM tarafından, sıralamalarına göre herhangi bir üniversite ve bölümüne yerleşemeyen ya da yeniden tercih yapmak isteyen öğrenciler ise ek kontenjanlara ve ikinci yerleştirme/tercih sürecine odaklandı. Peki YKS ikinci tercih başladı mı, ne zaman başlayacak? İşte detaylar..

yks-ek-tercih-kılavuz-ösym

EK TERCİHLER NE ZAMAN?

2024 YKS yerleştirme sonuçlarının ardından hiçbir tercihine yerleşemeyen adaylar ikinci tercih sürecine odaklandı. İkinci tercihler, üniversite kayıtları ardından boş kalan kontenjaların belirlenmesi sonrasında başlayacak. 23 Ağustos'ta üniversite kayıtlarının sona ermesinin ardından takip eden günlerde ÖSYM tarafından başlatılması bekleniyor. 2023 yılında YKS ek tercihleri 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşmişti. Kayıt sonrası belirlenecek olan kontenjan sayısına göre ek tercih tarihleri ÖSYM'nin yayınlayacağı tercih kılavuzu ile belli olacak. 

ösym-yks-ek-tercih-kılavuzu-pdf

YKS EK TERCİHİ KİMLER YAPABİLİR?

2024 YKS ek tercihlerini kimler yapabilir, ikinci tercih'te OBP düşer mi? sorularının yanıtı araştırılıyor. YKS ek tercihlerini, herhangi bir bölüme yerleşemeyen adayların yapabileceği gibi, ilk tercih döneminde bir üniversiteye yerleşen adaylar da ek yerleştirmelerde tercih yapma hakkına sahiptir. Fakat söz konusu ilk tercihte yerleştirmesi yapılmış adayların OBP'si (diploma notu) yarı yarıya düşmektedir. 

YKS-2024

YKS EK TERCİH NASIL YAPILIR?

YKS ek tercihleri ÖSYM tarafından ek tercih kılavuzu ve boş kontenjanların yayınlanması ile birlikte buradaki boş kontenjanlar ve yönergeler doğrultusunda yapılmaktadır. İlk tercihlerde olduğu gibi ÖSYM AİS sayfası üzerinde gerçekleştirilecek olan ek tercih için kılavuz bekleniyor. İkinci tercih yapmak isteyen adaylar, boş kontenjan ve ek tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte tercih işlemlerini gerçekleştirebilecek. 

ÖSYM YKS EK TERCİH EKRANI

Editör: Nurseli Fırat