Senaryosunu Sezgin Burak'ın kaleme aldığı, Lale Oraloğlu'nun ise yönetmen koltuğunda oturduğu 1971 yapımı 'Hüdaverdi-Pırtık' filminin çocuk yıldızı Önder Tekin, hayatını değiştiren rol hakkında konuştu.

"ŞÖHRETİMDE BABAMIN PAYI BÜYÜK"

Haldun Dormen, Suna Pekuysal, İhsan Yüce, Ercan Yazgan gibi usta oyuncularla çocuk yaşta aynı seti paylaşan Tekin, oyunculuk serüvenini, o yaşlarda yakaladığı şöhreti ve şimdiki yaşamını anlattı. Çocuk yaşta sinemaya adım atmasında babasının büyük rolü olduğunun altını çizen Önder Tekin, oyunculuk serüveninin nasıl başladığını şöyle anlattı:

"Babam devlet memuruydu ancak tiyatroya da ilgisi vardı. Tiyatroda yönetmenlik yaptı. Rahmetli oyuncu Ekrem Erkek babamın öğrencisiymiş. 1970 yılında Ses Dergisi, Sezgin Burak'ın eseri olan çizgi-roman 'Bizimkiler'deki 'Hüdaverdi' karakterini canlandıracak bir çocuk oyuncu arandığını ve bunun için de Türkiye genelinde yarışma yapılacağını duyurdu. Afacan, aynı zamanda iki ön dişi olmayan bir çocuk olacaktı. Ne rastlantıdır ki benim de öndeki iki dişim kırılmıştı. Babam fotoğraflarımı gönderdi.

H Ü D A V E R D İ

"YAMALI PANTOLONLA GAZETE SATAN BİR ÇOCUK"

Filmin yönetmeni Lale Oraloğlu, 'çok tatlı ama aradığımız değil' demiş. Sonra babam, 'yamalı pantolonla gazete satan bir çocuk' olarak bir fotoğrafımı daha çekmiş ve onu da göndermiş. Fotoğraf etkili olunca bizi İstanbul'a çağırdılar.

Bir otelde seçmelerin yapıldığını söyleyen Önder Tekin, jüri üyeleri arasında Sadri Alışık ve Ayhan Işık'ın da olduğunu ifade etti. Tekin, "Seçmelerde 100'den fazla çocuk vardı. Son 5'e kalmıştım. Jüri üyelerinden biri adımı sorunca, 'Ya kaç kere daha adımı söyleyeceğim; ismim Önder' diye yanıt verdim. Biraz patavatsızlık ettim ama bu çıkışım jürinin hoşuna gitti ve filmin kadrosuna seçildim" 

H Ü D A V E R D İ2

Filmde 'Ali bey amca' repliğiyle de hafızalarda yer edinen dönemin çocuk yıldızı, "Ercan (Yazgan) ağabey de filmin genç kategorisinin seçmelerini kazanarak kadroya dahil olmuştu. Haldun Dormen, Pekcan Koşar, İhsan Yüce ve Suna Pekuysal gibi değerli insanlarla rol aldım. Gerçekten büyük bir şans ve gurur" ifadelerini kaydetti.

Önder Tekin, 1971'de Gaziantepspor’un 3'üncü ligden 2'nci lige yükseldiği dönemde takımın maskotu olduğunu, takımla sahaya çıktığını da belirtti.

H Ü D A V E R D İ1

"HÜDAVERDİ'NİN AFACANLIĞI SEVİLDİ"

Tekin ayrıca, 'Hüdaverdi'nin aslında bir seri olarak devam edeceğini ancak senarist Sezgin Burak'ın vefatı nedeniyle yarıda kaldığını açıkladı.

Önder Tekin, filmin hâlâ unutulmamasıyla ilgili olarak ise, "Halkımız 'Hüdaverdi'nin afacanlığını sevdi. Aynı zamanda filmde çok önemli karakterler vardı. Filmde ben ne kadar küçüksem, diğer oyuncular da o kadar çok büyük isimlerdi. Bu film yeniden çekilseydi tutar mıydı bilmiyorum. Oradaki doğallığın insanları etkilediğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Editör: Yaren Eryılmaz