Türkiye'nin merakla beklediği asgari ücrette 2.toplantı için masaya oturuldu! Tüm Türkiye'nin gözü ve kulağı bu noktadaykrn Asgari Ücret Tespit Komisyonu, TÜİK'i geçinme endekslerini de değerlendirdiğini açıkladı. Bu noktada Prof. Dr. Sefer Şener'den vatandaşları heyecanlandıran bir açıklama geldi.

MASADA HANGİ RAKAMLAR VAR?

Şener yaptığı açıklamada şu cümleleri kurdu; "Asgari ücret sadece asgari ücret alanları ilgilendirmiyor. Her kesimi ilgilendiriyor. Bugün TÜİK'in geçinme endeksleri de masada olacak. Geçinme endekslerini TÜİK hazırlamıyor. Burada net olarak bilgi aldık. Birçok enstürman kullanılıyor, geçinme endeksi de bunlardan biri. Kurulun önünde çok net bilgiler getiriliyor. Asgari ücrete yüzde 50 zam gelirse diğer ücretlere de yüzde 46'lık bir yansıma olabilir.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_69

Tarım sektörü hariç çalışanların yüzde 43'ü hala asgari ücret alıyor. Biraz üzerinde biraz altında değil, yüzde 43'lük bir kesim var! Sanayi sektöründe bu oran yüzde 50, inşaat sektöründe bu oran yüzde 71. Hizmet sektöründe bu oran yüzde 38. Bütün bu rakamlar bu işin Asgari geçim indirimleri dediğimiz unsurlar da masaya getiriliyor. İşçi temsilcileri de burada bulunuyor. Bu büyük bir anlam ifade etmese de temsil açısından değerli.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_59

Senede etiketler en az beş altı defa yenileniyor. Eğer senede bir defa asgari ücret zammı yapacaksak, ister maliyet deyin ister kur artışı deyin neyle ilişkilendirirseniz ilişkilendirin ücret dışındaki etiketler 5-6 defa değişiyor. Bundan çalışanı korumamız gerekiyor. Bunun yolu da çalışanın enflasyonun üstünde zam alması. Benim beklentim asgari ücret zammının yüzde 45 - 50 oranında artması! Biz buraya daha refah payını da eklemiyoruz."

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

%35'lik zam = 15 bin 392 lira
%40'lık zam= 15 bin 962 lira
% 45'lik zam= 16 bin 532 lira
%50'lik zam= 17 bin 103 lira
%55'lik zam = 17 bin 673 lira

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu