Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Kahramanmaraş merkezli deprem ile milletçe tarifi imkansız acılar yaşadık. Binlerce vatandaşımızı kaybettik, binlerce vatandaşımız yaralandı. Bu zorlu süreci ülkece atlatmaya ve açılan yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz.
Dünya genelinde ise makroekonomik verilerin yoğun hareketli olduğu bir hafta geçirdik. Yabancı merkez bankaları faiz oranlarını 2023 ortasına kadar artış eğiliminde tutacağının güçlü sinyallerini verdi.
İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası FED (Federal Reserve) kararı ve enflasyon verileri sonrası piyasalarda hareketlenme başladı. İlk olarak borsa ve kripto piyasalarda toparlanma sinyalleri başladı. Piyasaların beklentiler doğrultusunda resesyondan çıkıp yeniden yükseliş trendine dönmesi ile riskli yatırım araçları değerlenirken, altın varlıklarında düşüş yaşandı. Altın önceki dönemlere göre yüzde 0,55’lik bir düşüş yaşadı.
Bu haftaki en önemli gelişme FED ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen faiz arttırımının devam edeceği sinyalleri oldu. Pandemi ile başlayan süreçte küresel çapta ekonomik daralma önemli ölçüde arttı. Yaşanan enflasyonist dalga sonucunda büyük merkez bankaları enflasyonla mücadele kapsamında faiz arttırımı kararı almaya başladı. Bu haftaki gelişmeler ile bu faiz arttırımı 2023’ün ortasına kadar devam edecek gibi gözüküyor.
Bu açıklamalar sonucunda küresel borsalarda da önemli bir hareketlenme yaşandı. Ana Asya endeksleri düşüş yaşarken, Avrupa ve ABD endekslerinde artış yaşandı. Bu hafta açılışında ise Avrupa piyasalarında bir direnç gözlendi ve kısmi düşüşler yaşandı. (Ibex 35, CAC 40, DAX…) ECB geçen seneden beri yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranlarını tavan %3,5 olacak şekilde hedefliyor. Bu sebeple faiz arttırımı kararı devamlı olarak yıl sonuna kadar devam edecek gibi duruyor. Ancak birlik içinde bu konuda bir hem fikir bulunmuyor. ECB’nin sıkı para politikaları birlik içindeki başta İtalya olmak üzere diğer ülkelerden tepki çekmekte ve gevşek para politikasının benimsenmesi konusunda baskı gelmeye devam ediyor.
Borsa İstanbul (BIST) ise bir süredir devam eden düşüş trendini ters yöne çevirmeyi başardı. Endekste en önemli artış metal harici ürünler endeksinde yaşandı ve endeks yüzde 50 oranında bir artış kaydetti. Özellikle afet bölgesindeki yeniden yapılanma endeksin artışını hızlandıran bir etki gösterdi. Endekse etki eden bir diğer önemli kalem ise basit metaller endeksi oldu. Yaklaşık yüzde 25 artış gösterdi. Uzun zamandır lokomotif görevi gören borsa endeksi ise bu süreçte en az artan endeks kalemi oldu. BIST şu anda 5140 seviyelerinde işlem görmekte ve bu artış eğiliminin bir süre devam edeceği tahminlenmektedir.
Faiz kararı ile beraber dolar endeksinde de önemli bir hareketlenme yaşandı. Geçen sene Kasım ayındaki faiz arttırımının yavaşlatılması kararı sonrasında düşüşe geçen dolar endeksi, bu karar sonrasında yeniden yükselişe geçti. Geçen seneki karar ile son 10 yılın en düşük seviyesini görerek 100 puanın altına inen dolar endeksi karar sonrasında 104 puan seviyesine kadar çıktı.
Ayrıca kripto piyasalarda da geçen haftaki kazanç trendi yerini düşüş eğilimine bıraktı. Kripto piyasaların amiral gemisi olan Bitcoin tekrar 24 bin doların altında işlem görmeye başladı.
Haftalık gelişmeler ışığında yatırımcıların dikkatli olması ve yatırım kararlarını verirken makroekonomik göstergeleri iyi okumaları gerekmektedir.