YOL HİPNOZU NEDİR? Yol hipnozu kimlerde, nasıl ve ne zaman olur?

Yol hipnozu araç sürücülerinin bilmesi ve dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri olarak nitelendiriliyor. Ancak son günlerde art arda yaşanan ve can kayıplarına yol açan kazalar yol hipnozunun bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Peki, yol hipnozu nedir? Kimlerde, nasıl ve ne zaman olur? İşte yanıtı…

YOL HİPNOZU NEDİR? Yol hipnozu kimlerde, nasıl ve ne zaman olur?

İstanbul’da kısa süre içinde iki feci kaza yaşandı. Her iki kazada da arkadan gelen binek araçlar gişelerde duran tırın altına girdi. Can kayıplarının yaşandığı kazaların görüntüleri görenlerin yüreklerini dağlarken uzmanlar bu tarz kazalarda yol hipnozunun etkili olduğunu bildiriyor ve araç sürücülerini bu duruma karşı uyarıyor…

YOL HİPNOZU NEDİR?

Yol hipnozu, uzun süre araba kullanırken farkında olmadan “transa benzer” bir hale geçme durumudur. Yol hipnozu sırasında kişi bilinçli zihinden (prefrontal korteks) çıkar, otomatik işlemler merkezine (beyin sapı ve bazal gangliyonlar) geçer.

Yani araba kişinin kas hafızanla gider. Sürücü aracı kullanırken, zihni başka bir yerde gezinebilir (hayal kurma, gün içinde yaşananları düşünme vs.)

YOL HİPNOZU KİMLERDE, NASIL VE NE ZAMAN OLUR?

Yol hipnozu yola çıkıldıktan 2,5 saat sonra başlar uzun yolda, 4. saatten itibaren zirve yapar. Hipnoz olan sürücünün gözleri açıktır ancak gözün gördüğünü beyin kaydetmez, analiz etmez.

Yol kenarında duran araca veya önde giden TIR'a arkadan çarpma kazalarının en önemli sebebi yol hipnozudur. Sürücü, çarpma anına kadar son 15 dakika hiçbir şey hatırlamaz.
Hem kendi aracının kaç km hızla gittiğini, hem de önündeki aracın hızını analiz edemez.

Eğer kişi uykusuz bir hale direksiyon başına geçmişse yol hipnozu yaşaması çok daha büyük bir olasılık taşır.

YOL HİPNOZUNDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Feci kazalara yol açan yol hipnozundan kurtulmak için çok basit birkaç hareket yeterli olacaktı.

Yorulmadan mola vermek en önemli önlemlerdendir. Her 2 saatte bir 10-15 dk durmak faydalı olacaktır. Bu sırada çay ve kahve içmek de zihni canlandıracaktır.

Sakız çiğnemek, araç içinde müzik veya podcast gibi uyaranlar da yol hipnozunun önüne geçecektir.

Araba içi sıcaklığı çok konforlu olduğunda yol hipnozuna davetiye çıkarılır. Aracın içinin hafif serin olması kişinin zihninin uyanık kalmasını sağlayacaktır.

Ayrıca araç kullanmaya başlamadan önce sürücünün uykusunu almış olması büyük önem taşır. Zira yorgun bir zihin yol hipnozuna meyilli olacaktır.