ŞEVVAL AYI ORUCU ARALIKLI TUTULUR MU? 6 günlük Şevval ayı orucu en son ne zamana kadar tutulur 2025?
Şevval ayı orucu, Ramazan ayının ardından tutulmaya başlanıyor. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) tavsiye ettiği bu oruç 6 gün şeklinde tutulurken, yine ay bitmeden tamamlanması gerekiyor. Pek çok kişi Ramazan Bayramı’nın son ermesiyle şevval oruçlarını tutmaya başladı. Konuya ilişkin olarak da “Şevval ayı orucu aralıklı tutulur mu?” ve “6 günlük Şevval ayı orucu en son ne zamana kadar tutulur?” araştırmaları da hız kazandı…

Şevval ayı Hicri takvimde 10. Ay ve Ramazan ayının ardından geliyor. İslam’ın 5 farzından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan’dan sonra Şevval ayında da fazileti yüksek olan Şevval ayı orucu tutuluyor. Bu ayda isteyen istediği kadar oruç tutabilirken 6 gün oruç tutulması yönünde Peygamber Efendimizin (S.A.V.) hadis-i şerifi bulunuyor…
ŞEVVAL AYI ORUCU FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİF
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevvâl ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59) buyurmuştur.
ŞEVVAL AYI ORUCU ARALIKLI TUTULUR MU?
Dini kaynaklara göre bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421)
6 GÜNLÜK ŞEVVAL AYI ORUCU EN SON NE ZAMANA KADAR TUTULUR?
2025 yılı Şevval ayı 30 Mart Pazar günü yani Ramazan Bayramı’nın 1. Günü itibariyle başladı.
Ramazan Bayramı’nın birinci günü oruç tutmak haram olduğu için Şevval ayı orucu 31 Mart Pazartesi günü itibariyle tutulmaya başlandı. Hicri takvime göre Şevval ayı 28 Nisan Pazartesi günü sona erecek, 29 Nisan Salı günü ise Zilkade ayı başlayacak. Bu kapsamda 6 günlük Şevval ayı orucu da en son 28 Nisan 2025 tarihine kadar tutulabilecek.
ŞEVVAL AYI ORUCU FARZ MI?
Şevval ayı orucunu tutmak farz değil müstehaptır. Müstehap ise İslam'da yapılınca sevap sayılan, yapılmayınca günah olmayan eylemlere verilen isimdir.