Hıdırıllez için geri sayım başladı! Baharın habercisi Hıdırellez ne zaman ve nasıl kutlanır? İşte, ritüelleri
Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez, her sene 6 Mayıs günü kutlanır. Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasına dayanan Hıdırellez’in bolluk, bereket ve sağlık getireceğine inanılır. Hıdırellez ritüelleri arasında dilek ağacına bez bağlamak ve gül ağacı altına dilek çizmek yer alır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdırellez’de şifa niyetiyle ritüeller yapılır. İşte, Hıdırellez gelenekleri hakkında merak edilenler…

Türk kültürünün en köklü geleneklerinden biri olan Hıdırellez için geri sayım başladı. Baharın gelişiyle birlikte doğanın uyanışını simgeleyen bu özel gün, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu kutsal zaman dilimi olarak kabul ediliyor. Orta Doğu'dan Balkanlar’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşatılan bu hıdrellez bayramında, dilekler tutulur ve ateş üzerinden atlanır. Peki, Hıdırellez 2025 yılında ne zaman kutlanacak ve gelenekler neler? İşte Hıdırelleze ilişkin tüm detaylar…

HIDIRELLEZ NEDİR? KÖKENİ VE ANLAMI
Hıdırellez, Türk kültüründe baharın gelişiyle birlikte kutlanan mevsimsel bir bayramdır. Doğanın canlanışını, bolluk ve bereketi simgeler. Adını, halk inanışına göre zor durumda kalanlara yardım eden iki manevi kişilik olan Hızır ve İlyas’tan alır. Hızır karada, İlyas ise denizde insanlara yardım eder. 5 Mayıs gecesi Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştuklarına inanılır ve bu gece kutsal kabul edilir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIR?
Hıdırellez her yıl 5 Mayıs gecesi başlayıp 6 Mayıs’ta kutlanır. Bu özel gün, sadece Türkiye’de değil; Balkanlar, Orta Asya ve Kafkaslar gibi geniş bir coğrafyada da baharın simgesi olarak çeşitli ritüellerle anılır.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ NELERDİR?
Hıdırellez, yüzyıllardır halk arasında renkli ve anlamlı geleneklerle yaşatılır. İşte en bilinen ritüeller:
DİLEK DİLEME: Gül ağaçlarının altına dileklerin yazıldığı kâğıtlar bırakılır ya da dilekler sembollerle çizilir. Sabah gün doğmadan hemen önce dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.
ATEŞ ÜSTÜNDEN ATLAMA: Hıdırellez bayramı gecesinde yakılan ateşin üzerinden atlanır. Bu, hastalıklardan ve kötü enerjilerden arınmak anlamına gelir.
BEREKET SOFRALARI: Aileler, bolluk ve paylaşımı simgeleyen sofralar kurar. Dualar edilir, ev halkının yılı bereket içinde geçirmesi temenni edilir.

HIDIRELLEZ’İN KÜLTÜREL ÖNEMİ
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdırellez, doğayla insan arasındaki bağın en eski yansımalarından biridir. Hem manevi hem de kültürel yönüyle nesilden nesile aktarılan Hıdırellez geleneğinin, toplumsal birlikteliği güçlendirdiğine inanılır.