BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? Bayram namazı farz mı, tek başına kılınır mı?

Bayram namazı nasıl kılınır? Sorusu Ramazan Bayramı’nın başlamasına kısa süre pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Yılda sadece Ramazan ve Kurban Bayramı’nda olmak üzere kılınan bayram namazı kolaylıkla unutulabiliyor. Bu nedenle de her bayram namazından önce kılınışına dair bilgiler internette en çok arananlar arasına giriyor. Biz de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan “Bayram namazı kılınışı” tarifini ve diğer merak edilen soruların yanıtlarını hazırladık…

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? Bayram namazı farz mı, tek başına kılınır mı?

Bayram namazı 30 Mart’ta yani Ramazan Bayramı’nın ilk günü kılınacak. İstanbul’da bayram namazı için inananlar saat 07:22’de bir araya gelirken, Ankara’da bayram namazı saat 07.07’de kılınacak. Peki, bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı, tek başına kılınır mı? İşte yanıtı…

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat

İmam sesli, cemaat ise gizlice Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır.

Gizlice Sübhaneke okunur.

Daha sonra imamla birlikte ilave (zâit) tekbirlere geçilir.

İmam Allahuekber dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara salınır.

İmam 2. tekbiri alır ve eller kaldırılır, yanlara bırakılır.

İmamla birlikte üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.

İmam gizlice Euzü besmele çektikten sonra açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur. Cemaat ise eller bağlı şekilde sessizce imamı dinler.

İmam tekbir aldığında rükuya varılarak 3 defa “sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. “Semiallahü limen hamideh” diyerek ruküdan kalkılır.

Ardından iki kez peş peşe secdeye varılır ve 3 defa “sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir.

İkinci rekate kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice Besmele çeker, açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur.

Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rükûya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yanlara salınır.

Aynı şekilde 2. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.

3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak, 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûya gidilir.

Rükû ve secdenin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Daha sonra “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinle beraber “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek 3 defa tekbir getirilir.

Bu tekbirlerle birlikte imam-hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar. Hutbe bittikten sonra dua edilerek namaz tamamlanır.

BAYRAM NAMAZI FARZ MI?

İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur.

Öte taraftan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

BAYRAM NAMAZI TEK BAŞINA KILINIR MI?

Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez.

Bayram namazı