Gözaltına alınmıştı! ABD mahkemesinden Rümeysa kararı

ABD’de Tufts Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, 25 Mart tarihinde İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) yetkililerince gözaltına alındı. Öztürk’ün başlattığı hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Boston Bölge Mahkemesi, Öztürk’ün sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu.

Gözaltına alınmıştı! ABD mahkemesinden Rümeysa kararı

Rümeysa Öztürk’ün avukatı tarafından mahkemeye sunulan Habeas Corpus dilekçesi kapsamında açılan davada, Yargıç Denise J. Casper dikkat çeken bir karara imza attı. Mahkeme, dava sonuçlanana kadar Rümeysa Öztürk’ün ABD’den sınır dışı edilemeyeceğine hükmetti.

Yargıç Casper kararda, "Dava konusu olan dilekçe hakkında bir karar verilinceye kadar mahkemenin yargı yetkisini korumak amacıyla, Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar Dilekçe Sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkarılmayacaktır" ifadesini kullandı.

YETKİ ANLAŞMAZLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kararda, taraflar arasında mahkemenin konu bakımından yargı yetkisine ilişkin açık bir anlaşmazlık bulunduğu vurgulandı. Mahkeme, bu tür durumlarda statükoyu koruma ilkesine işaret ederek federal yargı içtihatlarını hatırlattı. Mahkeme kararında “Mahkeme aksi yönde bir emir vermedikçe ve verinceye kadar ‘Dilekçe Sahibinin’ Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkarılmamasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

BAŞKAN TRUMP, RUBİO VE NOEM’DEN CEVAP İSTENİLDİ

Mahkeme ayrıca, davalı listesindeki ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi Başkan Vekili Todd Lyons, ABD İç Güvenlik Soruşturmaları (HSI) New England Sorumlu Özel Ajan Michael Krol ve Saha Ofisi Direktörü Patricia Hyde'da Öztürk’ün avukatının sunduğu tadil edilmiş dilekçe ve şikâyet metnine yanıt vermeleri için süre tanıdı. Karara göre, davalıların 1 Nisan 2025 Salı günü saat 17:00’ye kadar mahkemeye resmi yanıt vermeleri gerekiyor.

KARAR KESİN DEĞİL KORUMA İŞLEVİ GÖRÜYOR

Öztürk’ün avukatı, söz konusu gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğunu savunarak, derhal serbest bırakılması ve sınır dışı sürecinin durdurulması talebinde bulunmuştu. Yargıç Casper’ın kararı, davanın esası hakkında nihai bir hüküm olmasa da, Öztürk’ün yasal süreci tamamlanmadan ülkeden çıkarılmasını engelleyen geçici bir koruma işlevi görüyor.

Kaynak: İHA
donald trump sınır dışı Mahkeme Kararı