AYM'nin 63. kuruluş yıldönümü! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunç ve Özkaya'yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 63. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya'yı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul etti. Kabul sonrası programda konuşan AYM Başkanı Özkaya gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

AYM'nin 63. kuruluş yıldönümü! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunç ve Özkaya'yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 63. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya'yı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul etti. Kabul sonrası Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yüksek yargı organı başkanları ve davetlilerin katıldığı bir program düzenlendi.

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ GÜÇLENDİRİLMELİ"

Programda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, "Bu anlamlı programda geleceğe dair sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlayarak hukukun üstünlüğü ve adalet idealini hep birlikte bir kez daha dile getireceğiz. Küreselleşen dünyada anayasa yargısı artık yalnızca ulusal sınırlarda değil, evrensel hukuk normları ve uluslararası yargı iştiyakları ile şekillenmektedir. Bu nedenle farklı ülkelerin anayasa mahkemeleri ve yüksek yargı oranları arasındaki iş birliği, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek, bireysel hakları daha etkili korumak ve küresel çapta adaletin tesisi için kritik bir önem taşımaktadır. Siz kıymetli misafirlerimizin burada olması, Anayasa yargısının müşterek sorunlarını birlikte tartışma ve tecrübelerimizi paylaşma fırsatı bulacaktır. Gerçekleştireceğimiz sempozyum hem aramızdaki bilgi alışverişine hem de Anayasa yargısında karşılaşılan küresel meydan okumalar karşısında ortak çözümler geliştirmeye yönelik verimli tartışmalara zemin hazırlayacaktır. Aynı zamanda katılımcılar olarak aramızda daimi bir iletişim ve etkileşim kanalı sağlayacak olup, bu etkinlik vasıtasıyla oluşacak ortam yalnızca bugünü değil gelecekteki kurumsal ilişkilerimizi de etkileyecek, aramızdaki dayanışma ve işbirliği için önemli bir temel oluşturacaktır" açıklamasında bulundu.

"HÂKİM VE SAVCILAR ENDİŞE DUYMADAN ÖZGÜRCE KARAR VERBİLMELİDİR"

Adaletin bir şeyi yerli yerince yapmak, her şeyi yerli yerine en uygun şekilde koymak, herkese hakkı olan şeyi vermek olduğunu kaydeden Özkaya, "İnsan ruhunun manevi direği toplumsal düzenin temel taşıdır. Adalet insanlık tarihi boyunca hem ilahi kaynaklarda hem de beşeri sistemlerde kutsal bir hedef olarak yer almıştır. Toplumun huzuru, iç barışı, refahı ve güvenliği için adalet vazgeçilmez bir unsurdur. Adaletli toplumlarda huzur ön plana çıkar ve insanların birbirlerine olan güveni artar. Toplumun düzeni ile bireylerin haklarının korunmasında en önemli etken adalettir. Dünyanın her yerinde, her toplumda o topluma ilişkin anayasal kimliği ya da o topluma ilişkin ortak toplumsal kimliği oluşturan ilke ve değerlerin güvencesi bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Bağımsız ve tarafsız yargının varlığı da ancak o faaliyeti yürütecek olan bağımsız ve tarafsız hâkimlerin varlığı ile mümkündür. Hakkın ayakta tutulması ve adaletin sağlanması bakımından en önemli sorumluluk yargısal faaliyetlerin baş aktörleri olan hakim ve savcılara aittir. Tüm hakim ve savcılar tüm dünyadaki öznel duygu ve düşünceler dahil olmak üzere herhangi bir dışsal etki altında kalmadan, çekinmeden, endişe duymadan tarafsız bir tutumla pozitif hukuk düzeninin ön gördüğü çerçeve içinde özgürce karar vermelidirler. Aklı ve bilimi daima başak bir konumda tutmalıdırlar" şeklinde konuştu.

"MAHKEMEMİZ EVRENSEL İLKELERİ UYGULAMAYA DEVAM EDECEK"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya, “Bu yıl 63. kuruluş yıldönümünü kutlayan mahkememiz, hukukun üstünlüğünü ve normların anayasaya uygunluğunu değerlendirme bağlamında önemli sorumluluklar üstlenmiştir. 2010 yılında getirilen bireysel başvuru mekanizmasıyla da vatandaşların hak ve özgürlüklerini güvence altına alarak, Anayasa yargısının evrensel ilkelerini uygulamaya devam etmektedir. Misyonumuz hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri ve hukuk devleti ilkelerini korumaktır" dedi.

“ULUSLARARASI ALANLARDA ANLAŞMALAR İMZALAYACAĞIZ”

Anayasa Mahkemesi'nin iç hukuk sistemindeki çalışmalarının yanı sıra uluslararası alanlarda da etkin faaliyetler yürütmekte olduğunu kaydeden Özkaya, "Mahkememiz Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansı, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği, Balkan Ülkeleri Anayasa Mahkemeleri Forumu ve Afrika Anayasa Yargısı Konferansı gibi pek çok uluslararası platformdaki aktif üyelik ve gözlemcilik çerçevesinde uluslararası hukuk camiasında üstlendiği roller kapsamında çok sayıda etkinliğin yönetici ve paydaşı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Mahkememiz dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı kültürlerden üyelerin bir araya geldiği bu kuruluşların yanı sıra İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı ve Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı gibi kurucusu olduğu uluslararası platformlarda da dönem başkanlığı görevini üstlenmekte, bu kapsamda ortak medeniyet ve ortak kültürümüz olan ülkelerin anayasa yargısı kurumlarıyla bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır. Tüm bunların yanı sıra farklı ülkelerin yüksek mahkemeleri ile de ikili işbirliği anlaşmaları imzalamaktayız. Bugün bu tarihi mekanda Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi, Irak Federal Yüksek Mahkemesi ve Cezayir Anayasa Mahkemesi ile de ikili işbirliği anlaşmaları imzalayacağız. Bu anlaşmaların ülkelerimiz ve yüksek mahkemelerime hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan