500 milyon dolarlık vurgunda soruşturma tamamlandı! Başaran Holding'e 'Bahreyn' davası
Bahreyn merkezli 7 banka ve 6 kişi, Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran'ın da aralarında olduğu 6 Türk tarafından 500 milyon dolar dolandırıldıklarını öne sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 5 yıl süren hummalı bir çalışma sonucu soruşturmasını tamamladı. Hazırlanan iddianamede birbirinden ilginç dolandırıcılık ve para aklama trafiği gözler önüne serilirken, Başaran ile birlikte 7 kişinin 'Nitelikli dolandırıcılık' ve 'Kara para aklama' suçundan cezalandırması talep edildi.

Ekol TV'den Dilek Yaman Demir'in haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu, Bahreyn merkezli 7 banka ve finans kuruluşunun 500 milyon doları aşkın bir vurgunla karşı karşıya kaldıkları iddiası üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. İddianamede 7 banka ve 6 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı. Hazırlanan iddianamede Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran, eşi Beril Başaran, annesi Şeyda Başaran ile Murat Solak, Ardaşes Saro Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev şüpheli sıfatıyla yer aldı.
İTİBARINI KULLANARAK İLİŞKİ KURDU
İddianamede iş insanı Hüseyin Başaran’ın Türkiye’deki itibarını kullanarak 2006 yılından itibaren Bahreyn merkezli banka ve finans kuruluşlarıyla ilişki kurduğu anlatıldı. Aralarındaki sözleşmeye göre; Başaran mağdur bankaların vekilliğini üstlenerek, Türkiye’de faaliyet gösteren satıcı firmaların, Avrupa’daki alıcı firmalardan alacaklarını prim karşılığında finanse edilmesi üzerine anlaştılar.
BAHREYNLİLERİN PARASINI KENDİ ŞİRKETLERİNE AKTARDI
Başaran’ın mağdur bankaların ticari finansman işlerinde kullanılmak üzere aktardığı fonları Başaran Grubun Türkiye'de faaliyet gösteren diğer şirketlerine aktarıldığı, böylelikle söz konusu şirketlerin bir nevi haksız biçimde teminatsız ve kefilsiz kredi kullanımı sağladıkları tespit edildi.
DENETİM FİRMASI RAPORUNDAKİ AYRINTILAR
Kandırıldıklarını anlayan 6 mağdur banka konuyu inceleme raporu hazırlaması için bir denetim firmasına taşıdı. Denetim firması raporunda özetle; mağdur bankaların Başaran’ın birlikte hareket ettiği bir şirkete satıcılara ödenmek üzere 314 milyon dolar gönderdiğini tespit etti. Şirketin ise bu parayı gerçek olmayan evraklar üzerinden Türkiye’deki şirketlere finansman sağlamak için kullandığını belirledi.
DOLANDIRICILIK 15 YIL SÜRMÜŞ
Savcılık bu dolandırıcılık faaliyetinin 2006-2021 yılları arasında yani 15 yıl boyunca sürdüğünü tespit etti.
MAL VARLIKLARINA EL KONULDU
İddianame yer alan MASAK raporuna göre; şüphelilerin mal varlıklarının bir kısmının suç gelirlerinden oluşmuş olabileceği ve bu kapsamda anılan malvarlığı değerlerinin aklama eylemlerine konu olabileceğinin tespit edildiği aktarıldı. BDDK ve MASAK raporları doğrultusunda şüphelilerin ve adı geçen şirketlerin mal varlıklarına el konulduğu bildirildi.
BAŞARAN İDDİALARI REDDETTİ
Şüpheli Hüseyin Başaran, hakkındaki dolandırıcılık, belgede sahtecilik ve örgüt liderliği suçlamalarını kabul etmediğini söylediği ifadesinde “15 yıl boyunca bankaların ödediği finansmanları belirtildiği şekilde kullandım. Şikayet üzerine müşteki banklarla bir araya geldik ve iyi niyet mektubu sunduk. Ancak teknik sebeplerle anlaşmazlık devam etti” dedi.
“ŞİRKETLERİ DUYGUSAL SEBEPLERLE DEVRETTİM”
MASAK raporundaki uyumsuzlukların şirketlere ait borç verileri olmadığı için gerçekleşmiş olabileceğini belirten Başaran, ödemeleri yapmamaya başladığı 2018 yılından sonra annesi ve oğlu adına gerçekleştirdiği tescil değişikliklerini kızının vefatı sebebiyle duygusal olarak yaptığını, yine eşi adına yapmış olduğu mal aktarımlarının da yatırım amacıyla olduğunu, bir mal kaçırma durumunun söz konusu olmadığını söyledi.
Diğer şüpheliler de ifadelerinde suçlamaları kabul etmediklerini beyan etti.
İŞTE İSTENEN CEZALAR
Savcılık, her bir mağdur için şüpheliler hakkında 'Nitelikli Dolandırıcılık' ve 'Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama' suçlarından 13'er yıldan 40'ar yıla kadar hapis cezası istedi. Ayrıca adı geçen şirketler hakkında idari para cezası verilmesi talep edildi.