Dün Rusya ile Kuzey Kore arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’na imzalar atılmıştı. Kuzey Kore'yle imzaladıkları kapsamlı ortaklık anlaşması hakkında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngördüğünü açıklamış, Kuzey Kore lideri Kim ise Rusya’ya koşulsuz desteğini bildirmişti.

PUTİN BU KEZ DE VİETNAM’DA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Vietnam Devlet Başkanı To Lam, iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesi konusunda anlaştı. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin'in Vietnam'a yaptığı ziyaret sırasında Rusya ve Vietnam arasında 15 farklı işbirliği belgesi imzalandı.

Putin Vietnam 20062024 Iha

İŞBİRLİĞİ BELGELERİ

İmzalanan belgeler arasında, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin bildiri ve Vietnam'da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin inşasıyla ilgili muhtıra da bulunuyor. Putin ve To Lam, başkent Hanoi'de yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

EŞİTLİK VE KARŞILIKLI SAYGI

Putin, Rusya ile Vietnam arasındaki ilişkilerin eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde geliştiğini belirtti. İkili ticarette ulusal para birimine kademeli geçiş sürecinin devam ettiğini söyleyen Putin, stratejik ilişkilerin geliştirilmesine dair bildiriyi kabul ettiklerini ifade etti.

ULUSLARARASI VE BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Rusya ve Vietnam'ın uluslararası ve bölgesel meselelerde benzer yaklaşımlar sergilediğini vurgulayan Putin, ülkelerinin uluslararası hukukun üstünlüğü, egemenlik ve diğer devletlerin iç işlerine karışmama ilkelerini savunduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler ve Rusya-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) diyaloğu gibi platformlarda işbirliğini koordine ettiklerini belirtti.

GÜVENLİK MİMARİSİ

Asya Pasifik'teki güvenlik durumuna değinen Putin, bölgede sağlam bir güvenlik mimarisinin inşa edilmesi ve bloklaşmaya yer verilmemesi gerektiğini vurguladı.

RUSYA'YI ÖNCELİKLE ORTAK GÖRÜYORUZ

Vietnam Devlet Başkanı To Lam ise dış politikada Rusya'nın öncelikli ortak olduğunu ve ikili ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesinden yana olduklarını belirtti. Putin ile görüşmesinde uluslararası konuları ele aldıklarını söyleyen To Lam, iki ülkenin gelişmesi, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla stratejik ortaklığı ilerletme konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

SAVUNMA VE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ

Rusya ile savunma ve güvenlik alanında işbirliğini sürdüreceklerini belirten To Lam, "Eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin iç işlerine müdahale etmeme ilkelerine dayalı işbirliğimizi geliştirme konusunda anlaştık. Birleşmiş Milletler'in prensipleri doğrultusunda, Rusya ve Vietnam'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne zarar verecek başka ülkelerle ittifak kurmayacağız ve anlaşma imzalamayacağız." ifadelerini kullandı.

BARIŞÇIL ÇÖZÜM VURGUSU

To Lam, bölgedeki sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yana olduklarını sözlerine ekledi.