Uzmanlardan 'Klinik Araştırma Merkezi' çağrısı: Sayılarının artması çok önemli
Dünyada ve Türkiye'de, Klinik Araştırma Üniteleri pek çok konuda hastalara umut olurken Koç Üniversitesi Hastanesi, uzun zamandır üzerinde çalışmalar yürüttüğü merkezinin açılışını yaptı. Bu merkezle birlikte hastaların yeni geliştirilen ilaç ve tedavi yöntemlerine daha kolay ulaşacağını savunan uzmanlar, merkez sayısının artmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'de 'klinik araştırma merkezleri'ne ihtiyaç olduğunun altını çizen Prof. Dr. İhsan Solaroğlu, Ekran Haber'e önemli açıklamalarda bulundu.

Ekran Haber'den Başak Bilgin'in haberine göre, Koç Üniversitesi Hastanesi içinde yer alan Yeni Klinik Araştırma Ünitesi, açılış töreninde genç ve tecrübeli bilim insanlarını bir araya getirdi. Ayrıca ünite, klinik araştırmaların tasarımından etkin ve zamanında tamamlanmasına kadar her adımda ihtiyaç duyulan bilimsel ve teknik desteği sağlayan ve yüksek kalite klinik araştırmaların yürütülmesini kolaylaştıran akademik bir birim olarak tasarlandı.
Koç Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Solaroğlu / Başak Bilgin
Yeni geliştirilen ilaç, yenilikçi tedavi yöntemi ve bilim insanlarına da yeni çalışma imkanları sunmak amacıyla açılan klinik araştırma ünitesinin hastaya erişimde kolaylık sağlayacağını belirten Koç Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Solaroğlu şunları söyledi:
'TÜRKİYE'DE İHTİYAÇ VAR'
"Koç Üniversitesi nitelikli, farklı alanlardan gelen bilim insanlarının yeteneklerini birleştirmesi adına fırsatlar sunuyor. Herkes aynı sorunun çevresinde toplanıyor ve birlikte bir soruya çözüm bulmaya çalışıyorlar. Üretilen bilginin hedefi yeni bir ilaç ise bu süreçlerin sağlıklı şeklilde tamamlanabilmesi için klinik araştırma merkezlerine Türkiye'de ihtiyaç var.''
'ARAŞTIRMA EKOSİSTEMİ OLUŞTURMAK HEDEFİMİZ'
''Amacımız yüksek kaliteli klinik ve biyomedikal cihaz araştırmaları yapmak için araştırma ekosistemi oluşturmak. Ayrıca araştırmacılar, araştırma kuruluşları ve sağlık endüstrisiyle ortaklık yaparak; faz çalışmalarında, sektöre bağlı klinik çalışmalarda, girişimsel ve girişimsel olmayan klinik araştırmalarda hizmet sunarak, Küçük moleküllü kimyasal ilaçlar, biyofarmasötikler, tıbbi cihazlar ve teşhis gibi çeşitli tıbbi ürünler üzerine de araştırma yapma imkanı sunacak''
"YENİ GELİŞTİRİLEN İLAÇLARA KOLAY ULAŞIM"
Solaroğlu, “Bu merkez, yeni geliştirilmiş ilaçların hastaya kolayca ulaştırılması için gerekli olan bir yer. Pek çok hastalık için geliştirilen yeni ve yenilikçi tedavilere bu merkez sayesinde ulaşabilecekler” dedi.
'YENİLİKÇİ TEDAVİYE İHTİYAÇ DUYAN KİŞİLER BU MERKEZDE'
Türkiye'de eğer tek bu merkezden imzalanmışsa ilaç hasta o ilaca ulaşabilmek adına buraya farklı hastanelerden gelerek bu merkezi tercih edebilir. Çünkü merkeze gelen hastalar tüm tedavi seçenekleri ortadan kalkmış, artık yenilikçi bir tedaviye ihtiyaç duyan kişilerdir. O hastaları hekimler tarayarak bilgilendirme yaparlar. Ya da potansiyel olarak riskini anlatırlar. Onayını aldıktan sonra ise hastayı çalışmaya katarak sürecin takibini yaparlar diyebiliriz.
'KLİNİK ÇALIŞMALARIMIZDAN 56'SINDAN 15 TANESİ ONKOLOJİ ÜZERİNE'
“ Klinik çalışmalarımızın toplam sayısı 56 iken 15 tanesini onkoloji kısmına ayırıyoruz. Önceliğimizin de böylelikle onkoloji olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan onkolojiden karaciğer yağlanmasına, enfeksiyon hastalıklarından metobolik hastalıklara kadar pek çok alanda, burada çalışmalarımızı da yürütüyor olacağız.
'İLACA ERKEN ERİŞİM ÇOK ÖNEMLİ'
Büyük nüfus yoğunluğuna sahip ülkeler, klinik araştırmalar için oldukça önemli merkezleri bünyelerinde barındırıyorlar. Türkiye’de bu konuda sahip olduğumuz merkez sayısı az. Doğal olarak ilaca erken erişim, yeni tedavilere erken erişim Türkiye’de daha kısıtlı. Küresel klinik araştırmalar pazarında Türkiye hak ettiği payın çok ama çok azını alıyor. Hedefimiz işte bu payı artırmak. Tecrübelendiğimizde ülkemizin içinden çıkan daha fazla ilacı dünyadaki ihtiyaç duyan insanlara ulaştırmak, ülkemize ekonomik olarak katkı sağlamak mümkün olabilir.
'MERKEZLER ARTIRILMALI'
“Bu merkezlerin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bilim insanlarımızın yurt dışında deneyim kazanması önemli. Bu tür çekici merkezler olmazsa yurt dışında yaşayan bilim insanlarımızın Türkiye’ye dönüşü yavaşlayabilir veya Türkiye’den beyin göçü devam ediyor olabilir” ifadelerini kullandı.