UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "(Gazzeliler) Sadece bombalardan ve saldırılardan ölmüyor, yakında çok daha fazlası Gazze Şeridi'ne ablukanın sonuçları nedeniyle ölecek." dedi. Philippe Lazzarini, "(Gazze'ye) Abluka, çoğu kadın ve çocuk olan 2 milyondan fazla insanın topluca cezalandırılması için kullanılması anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in Filistinli Mültecilere Destek Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze'de yaşanan krize dikkati çekerek, Gazze'ye uygulanan ablukanın, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 2 milyon insanın kolektif cezalandırılması anlamına geldiğini belirtti.

Doğu Kudüs merkezli UNRWA ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Lazzarini, Gazze'deki durumu kaygı verici şekilde aktardı. Lazzarini, "Gazzeliler sadece silahlı saldırılar sonucu hayatını kaybetmiyor; abluka nedeniyle pek çoğu daha da büyük tehlikelerle karşı karşıya." dedi.

Gazze'de ilaç, gıda ve su kıtlığının baş gösterdiğini ve temel hizmetlerin durma noktasına geldiğini ifade eden Lazzarini, enerjiye dair ihtiyaçların da arttığına vurgu yaptı.

Lazzarini, "Abluka, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 2 milyon insanı mağdur ediyor." şeklinde konuştu.

Son dönemde Gazze'ye yardım tırlarının girişine izin verilmesinin umut verici bir adım olduğuna değinen Lazzarini, bununla birlikte bu yardımların yeterli olmadığını ve kesintisiz bir yardım sürecinin şart olduğunu dile getirdi. Lazzarini ayrıca, "Yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için insani bir ateşkes gerekmekte." dedi.

Gazze'deki durumu uluslararası topluluğa da taşıyan Lazzarini, "Birçok ülke Gazze'ye olan ilgisini kaybettiğini gösteriyor." ifadesini kullandı. Gazze halkının zorluklarını ön plana çıkararak, "Gazze'nin sadece Hamas ile tanımlanması tehlikeli bir algı. Bu, bölgedeki sivillerin mağduriyetini göz ardı etmeye çalışan bir yaklaşımdır." diye konuştu.

GAZZE'NİN KUZEYİNDEKİ YARDIM ÇAĞRISI: "400 BİN İNSAN BEKLİYOR"

Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistin'deki İnsani Yardım Koordinasyon Sorumlusu Lynn Hastings, Gazze'nin kuzey bölgelerindeki yaklaşık 400 bin kişinin acil yardıma muhtaç olduğunu ifade etti.

BM'nin Cenevre'deki ofisinin düzenlediği haftalık basın toplantısına online olarak katılan Hastings, Gazze'deki son durum ve bölgede yaşanan insani kriz üzerine görüşlerini paylaştı.

Hastings, "İsrail, Gazze'nin kuzey bölgesine, yaklaşık 400 bin kişilik nüfusa yönelik insani yardım girişlerini kesin bir dille reddediyor." şeklinde konuştu.

Hastings, hayati öneme sahip yardımların belirlenip hızla sevk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze'nin kuzeyindeki insanların yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

"Gazze'de bir milyondan fazla kişi, sürekli artan saldırılar nedeniyle güneye doğru hareket edemiyor; zira bu bölgelerde yeterli hizmet ve barınma imkanları mevcut değil. Yardımların en çok ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılması zorunluluğumuz." şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: AA