Dünyanın gözü önünde, kameraların karşısında İsrail tarafından pervasızca ve tüm uluslararası hukuku alay edercesine çiğneyerek Filistinli sivillere soykırım uygulanıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı verileri göre, İsrail ordusunun hava saldırıları yüzünden Gazze'de 40 günde 4710’u bebek ve çocuk, 3160’ı kadın olmak üzere 11.500 kişi yaşamını yitirdi, 29.200 kişi yaralandı. 36 hastaneden 25’i İsrail saldırıları ve yakıt ambargosu sebebiyle çalışamaz duruma geldi. Hastane yakınına kadar el arabalarıyla taşınan yaralılara dahi, İsrail keskin nişancıları ve tankları yüzünden doktorlar ulaşamıyor. Enkaz altında 1755'i bebek ve çocuk, 3600’den fazla insanın olduğu değerlendiriliyor.

İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.

Ellerinden tek gelenin ABD ve İsrail mallarını boykot etmek olan ve bunu en eksiksiz şekilde yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları ürünlerin ABD ya da İsrail’e ait olup olmadığına bakıyor. Alacağı her ABD ve İsrail mallarının, Gazze’deki bebeklerin başına bir kurşun ve bir bomba olarak döneceğini bilen vatandaşlar, ya ABD-İsrail ürün listelerine ya da listede yer almayan ürünlerin ABD veya İsrail menşeili olup olmadığına internetten bakıyor.

ÜLKER İSRAİL MALI MI? ÜLKER HANGİ ÜLKENİN?

En çok aranan ürünlerin başında ise, geniş ürün yelpazesi ve büyük satış rakamlarıyla Ülker ürünleri geliyor.

Ülker, Türkiye’de her dönem gündeme gelen bir marka. Bir dönem “yeşil sermaye” denilerek kamu kurumlarına sokulmayan Ülker’in ismi, FETÖ olayları sırasında da “Ülker yırtdışına mı kaçtı?” sorusuyla gelmişti.

Ülker, 1944 senesinde Sabri Ülker tarafından kurulan yerli bir şirket, yani Türk şirketi. Ülker, çikolata, şekerleme, bisküvi, süt ürünleri, yağ, margarin, dondurma gibi çok büyük bir ürün yelpazesine sahip. Market ve bakkallardaki sirkülasyon ve Ülker ürünlerine ayrılan raf büyüklüklerine bakıldığında satış hacmini kestirmek çok da zor değil.

Yerlilik, millilik, mazlumiyet, hakkaniyet gibi hassasiyetleri bulunan vatandaşların, “Ülker İsrail malı mı? Ülker hangi ülkenin? Ülker kimin? Ülker nerenin malı? Ülker yerli mi? Ülker Türk malı mı? Ülker yurtdışına mı kaçtı?” gibi sorulara yanıt aramasının nedeni ise Ülker markası üzerinde sıkça spekülasyonların çıkması.

“Ülker İsrail malı mı?” sorusunu sorduran ise, Ülker grubunun İsrail’de de üretim yapıyor olması. Global şirketler için en uygun çözümün “yerinde üretim” ya da bir diğer ifadeyle “satış yapılacak bölgede üretim” olması, Ülker için de geçerli. Ülker’in İsrail’de satacağı ürünleri Türkiye’de üreterek bölgeye göndermesi ekonomik açıdan hayli mantıksız. Tıpkı Coca Cola’nın sadece ABD’de değil, Türkiye ve daha onlarca ülkede üretim tesislerinin bulunması gibi.

Bu nedenle Ülker, 1969’da İsrail'de bir fabrika açtı. Bu fabrikada Ülker markalı çikolata, bisküvi ve şekerleme ürünlerini üreterek bölgede sattı ve satıyor. Bu, tartışmasız Türkiye'nin en büyük gıda şirketlerinin başında gelen Ülker’in İsrail malı olduğu anlamına da gelmiyor.

Ülker, Türkiye'de kurulmuş, merkezi Türkiye'de olan, yerli bir Türk şirketi. Ülker'in İsrail'de kurulu bulunan fabrikası, Ülker grubunun %100 iştiraki.

Ülker'in İsrail'e ait olduğuna dair ortaya atılan iddialar, daha çok siyasi kaynaklı. Kimi zaman rakipler tarafından üretilen bu tür spekülasyonlar, kimi zaman İsrail yanlıları tarafından da üretilebiliyor. İsrail destekçileri sosyal medyada yerli malları kötüleyerek ABD ve İsrail mallarına karşı yapılan boykotta alternatif ürünleri saf dışı bırakmaya çalışıyor.

“Ülker İsrail malı mı?” sorgulamalarının yoğunluğu üzerine Ülker’den yapılan açıklamada, Ülker’in Türkiye'de kurulmuş ve merkezi Türkiye'de bulunan bir Türk şirketi olduğunun altı çizilerek, Ülker'in İsrail'deki fabrikasının da Ülker'in %100 iştiraki olduğu, Ülker’in hiçbir zaman İsrail'e ait olmadığı ve olmayacağı vurgulandı. Yazılı açıklamada, “Ülker'in İsrail'e ait olduğu iddiaları, gerçeği yansıtmamaktadır.” denildi.

ÜLKER YURTDIŞINA MI KAÇTI?

15 Temmuz işgal girişimi sonrası Fetullahçı Terör Örgütü’ne ait ya da bu terör örgütünü destekleyenlere ait şirketlere el konulduğu dönemde Ülker ile ilgili “Ülker yurtdışına kaçtı” iddiaları gündeme gelmişti.

İddianın ortaya çıkış sebebi ise “Ülker Bisküvi’nin hisselerinin, yine kendi bünyesinde bulunan ancak merkezi İngiltere’de olan Pladis'e satışı” idi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, sosyal medya platformu Instagram'daki hesabından yaptığı açıklamada, daha önce KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) verilen bilgileri takipçileriyle paylaştı.

Açıklama, "Bazen ne zordur halini arz" şeklinde biraz sitemle başlıyordu. Murat Ülker, "Ülker’in sahibi ve kontrolü bir Türk şirketi olan İstanbul’da kurulu, Ülker ailesine ait Yıldız Holding’dedir" diyordu ancak Ülker'in yüzde 51'inin devredildiği şirketin İngiltere'de olduğundan bahsetmiyordu.

Murat Ülker şunları kaydetmişti:

MURAT ÜLKER: KOVSALAR GİTMEM

Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Ülker yurtdışına mı çıktı” sorularının gündeme geldiği günlerde "işinin çoğunu yurtdışına götürmesi" ile ilgili Dünya gazetesinden Hakan Güldağ'a konuşmuş ve tartışmalara anlam veremediğini, Rahmi Koç’un bile kendisine, “Sizin şirket şimdi yurtdışında değil mi?” diye sorduğunu, “Sen artık Londra’dasın değil mi” dediğini, kendisinin de Rahmi Koç’a “Buradayım ben. Bir yere gittiğim yok. Nereye gideceğim, niye gideyim? Kovsalar gitmem” dediğini söylemişti.

Ülker’in varlıklarının yüzde 52’sinin yurtdışına çıkarıldığı yolunda bir verinin ortaya çıktığının hatırlatılması üzerine Murat Ülker, Pladis’e Ülker’i satınca böyle bir izlenimin ortaya çıktığını fakat Pladis’in yüzde 100’ünün kendilerine ait olduğunu belirterek, bunu, “Niye Pladis yaptık biz? Bir babanın iki çocuğu olsa, işlerini paylaştırsa, önce çocuklar birbiriyle kavga ediyor. Böyle olmasın diye yaptık. Yani, bütün atıştırmalık işinde bir tane şirket olunca o zaman sinerji oluyor..." sözleriyle açıklamaya çalışmıştı.

“İşimizin yüzde 25'i yurtdışında” diyen Murat Ülker, Türkiye’den çıkma düşüncelerinin asla olmadığını iddia etmişti. Murat Ülker’in açıklamaları ve İngiltere’deki kendi şirketlerine yapılan satış ise hâlâ “Ülker’in, mallarına el konulma gibi durumlara karşı tedbir amaçlı yurtdışına kaçtığı” yönünde yorum ve değerlendirmelerin de arkası kesilmiyor.

ERDOĞAN: PARA KAÇIRMAK İÇİNSE ONU DA AFFETMEYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülker yurt dışına mı kaçtı" sorularının gündemde olduğu günlerde yaptığı açıklamada, yurt dışına para çıkaran iş adamlarının olduğunu belirterek, "Her kim işini, ticaretini, yatırımlarını büyütmek, geliştirmek, yaygınlaştırmak için değil de para kaçırmak için böyle bir yola tevessül ediyorsa kimse kusura bakmasın onu da affetmeyiz" demişti.