Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı çıkmaması için ABD'den gelen tehditlere ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Han, "Bu mahkeme hukukun güce ve kaba kuvvete galip geldiği yer olmalıdır." dedi.

HAN'IN CNN RÖPORTAJI

CNN televizyonunda Christiane Amanpour'un sorularını yanıtlayan Han, ABD'li Cumhuriyetçi senatörlerin kendisini Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililere yönelik yakalama kararı çıkarmaması konusunda tehdit etmeleri hakkında konuştu. Han, "Bir devlet başkanı benimle konuştu ve 'Bu mahkeme Afrika ve Putin gibi haydutlar için kurulmuştur.' dedi. Biz bunu böyle görmüyoruz. Bu mahkeme Nürnberg'in mirasıdır." ifadelerini kullandı.

Ucm Bassavcisi Kerim Han 20052024 Aa2

UCM'Yİ DESTEKLEME ÇAĞRISI

Han, tüm devletlerin UCM'yi desteklemesi gerektiğini ABD'li yöneticilere anlattığını belirterek, "Roma Statüsü değerlerinin özünde Amerikan değerlerini savunduğunu" vurguladı. Han, zorbalığa karşı durduklarını ve savunmasız bireylerin haklarını koruduklarını ifade etti.

TEHDİTLER CAYDIRMAYACAK

Han, UCM'ye yönelik baskıların kendilerini caydırmayacağını belirterek, "Tehditler ya da diğer faaliyetler bizi caydırmayacaktır çünkü nihayetinde savcılar olarak görevimizi yerine getirmek zorundayız." dedi. Han, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze'ye giden insani yardımın engellenmesi gibi suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunduklarını hatırlattı.

GAZZE'DE AÇLIK SUÇLAMASI

Han, Gazze'de açlığın savaş yöntemi olarak kullanıldığını belirterek, "Açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların resimlerini görüyoruz. Açlığın Netanyahu ve Gallant tarafından bir savaş yöntemi olarak kullanıldığı suçlamasını desteklemek için adli olarak analiz edilmiş çeşitli kanıtlarımız var." dedi. Han, bu suçlamanın UCM'de bir ilk olacağını belirtti.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu 21052024 Dha

İSRAİL'İN İNSANİ YARDIM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Han, İsrail'in işgalci bir güç olarak ihtiyacı olan insanlara su, ilaç ve yiyecek sağlama yükümlülüğü olduğunu kaydederek, "Eğer tanklar girebiliyorsa neden o tanklar ve o askerler yardım konvoylarını koruyamıyor?" diye sordu. Han, İsrail'in bu malzemelerin girişini engellemesinin hukukun ihlal edilmesi anlamına geldiğini vurguladı.

GAZZE HALKININ TOPLU CEZALANDIRILMASI

Han, Gazze halkının toplu cezalandırılması ve insani yardımın engellenmesi konusundaki endişelerini dile getirerek, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin bir kırılma noktasında olduğumuzu söyleyen sözleri ve UNICEF'in endişeleri ne yazık ki Gazze halkının toplu cezalandırılması için yapıldığı görünüyor." dedi.

MAHKUMİYET İHTİMALİ VE SORUŞTURMALAR

Han, savcılık ofisindeki soruşturmaları yürüten ekiplerin gerçekçi bir mahkumiyet ihtimali olduğu durumlarda yakalama kararı aldığını belirtti. Han, Netanyahu ve Gallant hakkında talep edilen yakalama emirleri ile ilgili olarak gerçekçi bir mahkumiyet ihtimali olduğunu söyledi.

israil_savunma_bakani_Yoav_Gallant_5

İSRAİLLİ YETKİLİLERİN CEZALANDIRILMASI

Han, İsrailli yetkililerin ve yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik işledikleri suçların cezalandırılmadığını belirterek, "İsrail yargısındaki bu durumun ABD'deki bağımsız kuruluşlar tarafından da tespit edildiğini" ifade etti.