TÜGVA’nın (Türkiye Gençlik Vakfı) İstanbul Galata Köprüsü'nde gerçekleştirdiği "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" programı sonrası evine dönerken Şişhane'de İsmail Aydemir'e “elinde ‘Kelime-i Tevhid’ bayrağı taşıdığı için” hakaret edip yumruklu saldırı düzenleyen Ege Akersoy hakkında tartışma sürerken, Ege Akersoy’a tokat atan O.T. ile ilgili yeni gelişme yaşandı.

Yeni yılın ilk gününde düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" mitingi sonrası elinde Kelime-i Tevhid" bayrağı ile evine dönen İsmail Aydemir, Şişhane'de Ege Akersoy isimli gencin önce hakaretlerine maruz kalmış ardından yumruklu saldırı düzenlemişti. Polis olaya müdahale etmiş ve gözaltına alınan saldırgan Ege Akersoy tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Kelime-i Tevhid bayrağına ve onu taşıyan İsmail Aydemir’e karşı büyük bir kinle saldıran Ege Akersoy, polis tarafından bekletildiği sırada kalabalık arasından O.T. isimli kişi tokat atmıştı.

Tutuklanan Ege Akersoy'a tokat atan O.T. polis tarafından gözaltına alınmıştı. “Kasten yaralama” suçlamasıyla hakkında tahkikat yürütülen O.T., emniyette verdiği ifade sonrası savcılık tarafından serbest bırakıldı.

EGE AKERSOY’U BEKLEYEN SUÇLAMALAR

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen saldırgan Ege Akersoy’un TCK 86/2’deki “Kasten Yaralama” suçundan 4 ay-1 yıl, TCK 216/2’deki “Halkın bir kesimini din farklılığına dayanarak alenen aşağılama” (Tevhid bayrağına saldırı) suçundan 6 ay-1 yıl ve 2911/30’deki “İzinli olarak yapılmakta olan yürüyüşe saldırıda bulunma” suçundan 1 yıl 6 ay-3 yıl arası hapis cezası ile yargılanabileceği değerlendiriliyor.

HİLAFET BAYRAĞI İLE KELİME-İ TEVHİD BAYRAĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Ege Akersoy’un, üzerinde “La ilaha illallah, Muhammadur rasulullah" yani “Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun elçisidir” yazılı yeşil renkteki “Kelime-i Tevhid” bayrağına olan düşmanlığının büyük ölçüde bilgisizliğe dayandığını düşünülürken, son yıllarda körüklenen “Arap düşmanlığı”nın da bir sonucu olduğu değerlendiriliyor.

İslami semboller içermesi bakımından birbirine benzeyen ancak simgesel ve tarihsel bağlamda Hilafet bayrağı ve Kelime-i Tevhid bayrağı arasındaki farklılıklar bulunmasına rağmen yine de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte bu bayraklar altında mücadele ettiğinin hatırlanması gerekiyor.

HİLAFET BAYRAĞI NEDİR?

Anlamı ve tarihsel bağlamı: Hilafet Bayrağının anlamı ve tarihsel bağlamı, Kelime-i Tevhid bayrağından farklı. Hilafet bayrağı genellikle İslam tarihindeki Halifelik makamını temsil ediyor. Hilafet bayrağı, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren kullanıldı ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde halifeler tarafından temsil edildi.

Tasarım: Hilafet bayrağının tasarımı zaman içinde değişiklik gösterdi fakat genellikle yeşil renkte, Arapça hat ile yazılı dini ifadeler ve semboller barındırıyor.

Siyasi ve Dini İmaj: Hilafet bayrağı, İslam birliğini ve liderliğini temsil etmesi açısından önemlidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra, modern kullanımı bazen siyasi ve dini ideolojilerle ilişkilendirilebilir.

KELİME-İ TEVHİD BAYRAĞI NEDİR?

Anlam ve Tarihsel Bağlam: Kelime-i Tevhid, şehadet anlamına geliyor. İslam’ın temel inanç esasını ifade ediyor yani "La ilaha illallah, Muhammedur Rasulullah", Türkçe mealiyle “Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun elçisidir”. Bu ifade, İslam’ın beş şartından biri ve Müslümanların inançlarının temelini oluşturuyor. Haliyle üzerinde "La ilaha illallah, Muhammedur Rasulullah" yazılı bir bayrağa düşmanlığın ya cehaletten ya da İslam düşmanlığından kaynaklandığını söylemek mümkün.

Tasarım: Kelime-i Tevhid bayrağı genellikle siyah veya beyaz zemin üzerine altın veya beyaz renkte Arapça yazılı Kelime-i Tevhid'i içeriyor. Tasarım basit ve odak noktası bu dini ifade: “Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed O'nun elçisidir”

Dini İmaj: Kelime-i Tevhid bayrağı, İslam dininin temel inancını simgeliyor. Bu nedenle dini törenlerde, camilerde ve dini kutlamalarda görmek mümkün oluyor. Siyasi bir imajı bulunmuyor. Tamamen dini bir ifade taşıyor.

Temsil ettikleri anlam ve kullanım bağlamları farklı olsa da her iki bayrak da İslam dünyasında önemli ve saygın semboller. Hilafet bayrağı daha çok siyasi ve idari bir liderliği, Kelime-i Tevhid bayrağı ise dini inancın temel bir ifadesini temsil ediyor. Sonuç olarak Kelime-i Tevhid bayrağı tüm Müslümanlara ait dini bir sembol iken, Hilafet bayrağı dört büyük halifeden Osmanlı'ya kadar geniş bir dönemde devlette kullanılan bir bayrak. Hilafet istemenin ayrı bir konu, tarihi ifade eden Hilafet bayrağına saygının ayrı bir konu olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ise, DEAŞ'ın kurucusu ABD'nin algı oyunlarına gelmemek.

EGE AKERSOY'UN NEREDEN ETKİLENDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Sosyal medyada Ege Akersoy'un "Türk olun lan" diyerek saldırı düzenlediği hatırlatılarak sosyal medya paylaşımlarında hiç Türkçe kullanmadığı vurgulandı. Ayrıca Ege Akersoy'un Apple'ın kurucusu Steve Jobs'ı peygamber ilan ettiği paylaşım da dolaşıma sokularak, tüm peygamberlere saygı göstermesi gerektiğinin altı çizildi.