Türksat 6A, SpaceX işbirliği ile Türkiye saatiyle 02.30'da uzaya gönderildi. 15 Aralık 2014 tarihinde başlayan Türksat 6A projesi, dün gece saatlerinde tam olarak hayata geçti. Türkiye için önemli bir adım olan Türksat 6A, Falcon 9 roketiyle göreve başladı. Uydu yaklaşık yarım saat sonra başarıyla roketten ayrıldı. Tüm dünyanın merakla ve ilgiyle takip ettiği o anlar sonrasında Türksat 6A özellikleri de araştırılmaya başlandı. Peki Türksat 6A nedir, ne işe yarar?
TÜRKSAT 6A NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?
Türksat 6A, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusudur. Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlayan Türksat 6A, sivil haberleşme ve televizyon yayınlarının güvenli ve milli olmasını amaçlamaktadır. TÜBİTAK Uzay'ın proje yöneticiliği altında TUSAŞ, Aselsan ve CTECH yürütücülüğünde ortaklaşa üretilen Türksat 6A, kesintisiz iletişim kurabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş panellerinden sağlamaktadır.
TÜBİTAK'ın sosyal medya hesabından, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, Türksat 6A'nın 7 gün 24 saat haberleşme hizmeti sunabilmesi için kesintisiz güce ihtiyaç duyduğu, bu nedenle çok daha büyük ve güneşi sürekli takip eden panellerin kullanılarak bir adım öteye geçildiği belirtildi.
TÜRKSAT 6A NE İŞE YARACAK?
Türkiye saatiyle 02.30'da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatılan Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ın kapsama alanına girecek. Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan, 5 milyara çıkacak.
Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor. Yeni uydunun hizmete girmesiyle özellikle yurt dışında görev yapan insansız hava araçlarının kontrolü, Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecek.