Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı, Türkiye saatiyle 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece saat 00.20'de uzaya göndereceklerini duyurdu. Uraloğlu, uydunun SpaceX tarafından Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacağını belirtti.

İLK SİNYALİN ÖNEMİ

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılmasının ardından, uydunun roketten ayrılması ve yaklaşık 70 dakika sonra ilk sinyalin alınmasının beklendiğini vurguladı. Uraloğlu, "Fırlatma sürecinin başarılı şekilde tamamlanması ve uydunun roketten ayrılması sonrasında yaklaşık 70'inci dakikada Türksat 6A uydumuzdan ilk sinyalin alınmasını bekliyoruz. Bu nedenle bu ilk sinyalin alınması büyük önem taşıyor." dedi.

Turksat 6 A Haberlesme Uydusu 03062024 1

UYDUNUN YOLCULUĞU VE YÖRÜNGE TESTLERİ

Fırlatmanın ardından Türksat 6A, kimyasal itki sistemiyle 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru yolculuğuna başlayacak. Uraloğlu, "Yerli ve milli olarak üretilen Türksat 6A uydumuzun başarıyla uzaya gönderilmesi sonrasında istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek. Yolculuğun tamamlanmasıyla uydumuzun yörünge testlerine başlaması öngörülüyor. Uydunun, yörüngeye ulaşmasına müteakip en az 1 ay sürecek testlerin ardından da Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçmesini planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Turksat 6 A Haberlesme Uydusu 03062024 2

35 BİN 786 KİLOMETRE UZAKLIKTA KONUMLANACAK

Türksat 6A'nın mevcut uyduların yedekliliğini sağlayarak Türkiye'nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağını belirten Uraloğlu, uydunun yörüngede 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını açıkladı. Türksat 6A'nın 8,4 kilovat güce sahip olduğunu söyleyen Uraloğlu, "Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek." dedi.

Turksat6A2

TÜRKİYE'NİN UYDU KAPASİTESİ ARTACAK

Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle birlikte Türksat, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak. Uraloğlu, "Türksat, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak." ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin uydu kapasitesindeki bu önemli artışın altını çizdi.