Türkiye'de konut fiyatlarının hızla yükselmesi ve dövizle kira geliri arayışının artması, Türk yatırımcıları yurtdışında gayrimenkul alımına itti. İstanbul, Bursa ve Çorum gibi şehirlerden iş insanları ve beyaz yakalıların yurtdışındaki konut alımları %50 oranında artış gösterdi. Türk vatandaşları, en çok Dubai, KKTC, Miami, Londra ve Yunanistan gibi bölgelerde ev aldı. Vartur Real Estate CEO’su Şerif Nadi Varlı, yurtdışı gayrimenkul taleplerinde ciddi bir artış yaşandığını belirterek, “Bu yıl satışlarda %50 artış var” dedi.

“ÇOK RAHAT GEÇEN YILKİ TUTAR AŞILIR”

Türkiye’de ikamet eden vatandaşların, dünya gene­linde gayrimenkul alımının bu kadar fazla olmasının bir ilk olduğuna işaret eden Şerif Varlı, “Bu yıl satışlardan ciddi bir artış var ve bu ilgi artarak devam edi­yor. Geçen yıl yurtdışın­dan 2 milyar dolarlık alım yapıldı. Bu yıl çok rahat bir şekilde 3 mil­yar dolara çıkacağını düşünü­yorum. 2025'te de bu rakamın daha da fazla olacağına inanı­yorum” dedi.

“DUBAİ YÜZDE 50 ARTIŞLA İLK SIRADA”

Bu yıl yurtdışından konut yatırımında yüzde 50 artış ol­duğuna işaret eden Varlı, en fazla ilginin, yüzde 50’den fazla artışla Dubai’ye geldi­ğini söyledi. Varlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla Türk, Dubai’den gayrimenkul almak istiyor. İkinci sırada Kıbrıs var. Orada iş yapan in­sanlardan aldığımız görüşler, Kıbrıs’ta satışların iyi gittiği yönünde. Üçüncü Miami, dör­düncü sırada Londra var.

"MİAMİ'YE TALEP ARTTI"

Mi­ami’ye de talep, geçen yıla gö­re yüzde 20 artmış durumda. Yurtdışından konut talebinde bu yıl yüzde 50 artış var. 2022 yılında çok daha azdı. Bir elin parmağını geçmeyecek sayı­lardaydı. Türk vatandaşları­nın, yurtdışından gayrimen­kul alımlarını, 2022’de bu ka­dar çok görmüyorduk. Ancak ciddi artış 2023 yılında başla­dı. 2024 yılında da herkes öğ­rendi ve yurtdışından gayri­menkul sahibi olmak istiyor. Böylelikle insanlar dövizle ki­ra geliri elde ediyor.”

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu